LO – Alles wijst er op dat West-Vlaanderen deze zomer zal herontdekt worden op toeristisch vlak. Met de heropening van het bezoekerscentrum in Lo, wil ook koekjesfabrikant Jules Destrooper -een merk met een traditie die teruggaat tot in de negentiende eeuw- zijn steentje bijdragen. Wie Jules Destrooper zegt, zegt als het ware West-Vlaams historisch erfgoed. Het bedrijf heeft om en bij de 20.000 euro geïnvesteerd in de facelift van het bezoekerscentrum en het resultaat mag gezien worden.
Lode Morlion (burgemeester van Lo-Reninge) en Ives Depoortere (CEO Jules Destrooper) heropenden deze week officieel het bezoekerscentrum van Biscuiterie Jules Destrooper. Net als alle musea en toeristische attracties in België diende ook het bezoekerscentrum van de bekende koekjesbakker Jules Destrooper in Lo-Reninge op zaterdag 14 maart de deuren te sluiten. De tijd werd aangegrepen voor vernieuwing om de bezoekerservaring nog rijker te maken. Alles steekt in een nieuw fris kleedje.
Lange geschiedenis
Bij de start van je bezoek word je meegenomen naar het leven van Jules Destrooper, een handelaar in koloniale goederen uit Lo op het einde van de negentiende eeuw. Hij gaf zijn klanten zelfgebakken amandelbrood om ze te bedanken voor hun afname. Dat koekje viel zó in de smaak, dat Jules in 1886 volledig overstapt naar het bakken van het koekje. Vervolgens kom je in geuren en kleuren te weten wat de geschiedenis is achter enkele van de meest iconische koekjes uit het assortiment en hoe deze de dag van vandaag gebakken worden. Komen de Parijse Wafels écht uit Parijs? Hoe komt het dat ze in Japan zo gek zijn op de koekjes van Jules Destrooper? Waarom worden de natuurboterwafels ook wel ‘gelukskoekjes’ genoemd? En wist je dat onze koning en koningin ook graag een Jules Destrooper koekje lusten bij hun koffie? Een bezoek biedt een antwoord op al die vragen en meer. Als afsluiter kan je uiteraard proeven van al het lekkers van de Biscuiterie, die momenteel een assortiment heeft van maar liefst 17 verschillende koekjes.
Het bezoekerscentrum ligt in het hart van het historische stadje Lo-Reninge, in de Westhoek. Het is een regio die lang geïsoleerd is gebleven van de rest van het land, maar die een rijke en bewogen geschiedenis heeft. Een bezoek aan de regio is dan ook niet volledig zonder een stop aan het bezoekerscentrum van Jules Destrooper, zo zegt CEO Ives Depoortere, daarin volmondig bijgetreden door de lokale burgervader.