WESTROZEBEKE, SEOUL – Jos Claeys, CEO van de Belgian Pork Group maar ook voorzitter van de beroepsfederatie Belgian Meat Office (BMO), ging de voorbije dagen tot in Seoul om het dossier van het Belgische varkensvlees te deblokkeren. De diplomatieke missie vond plaats tijdens het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Zuid-Korea. Omwille van een contaminatieprobleem met everzwijn in de provincie Luxemburg, staat de West-Vlaamse vleessector zwaar onder druk omdat ze in landen als Zuid-Korea (voorlopig) niet meer binnen mag.
Met stille diplomatie hopen de West-Vlaamse bedrijven de zaak en het embargo te deblokkeren. Op de ad hoc beurs Belgian Life Festival -waar de Belgische voedingssector toonde wat ze allemaal in huis had- kreeg de Zuid-Koreaanse media te zien wat voor lekkers ons land allemaal in huis heeft, van bieren tot vleeswaren. De VLAM nam mee het initiatief voor dergelijke beurs. Koning Filip stak de bedrijven die er met een standje aan promotie deden, een hart onder de riem met zijn aanwezigheid. “Met onze Belgian Pork Group exporteren we al twintig jaar West-Vlaams varkensvlees naar Zuid-Korea”, aldus Jos Claes. “Andere West-Vlaamse collega’s volgden ons voorbeeld. Maar sinds vier maanden is de grens dicht. Oorzaak is een probleem met Luxemburgs vlees. We hopen met deze missie en deze beurs goodwill te creëren bij onze Zuid-Koreaanse kopers. Ofschoon wij niets aankopen in de provincie Luxemburg, zijn we mede slachtoffer. We hopen ook dat de aanwezige politici ons kunnen helpen om de zaak tegen eind dit jaar op te lossen.”
The Belgian Pork Group (800 miljoen euro omzet) van CEO Jos Claeys telt 2.000 werknemers, waarvan het leeuwendeel aan de slag is in West-Vlaanderen.