De zogenaamde dakfondsen (‘fund of funds’ in het jargon) zijn de laatste tijd sterk in trek. “Voor wie nog weinig ervaring heeft in het investeren in private fondsen, zijn dit dan ook ideale vehikels”, aldus Joris Claeys in een gesprek met Made in West-Vlaanderen. “Je bundelt de krachten met andere investeerders om zo toegang te krijgen tot fondsen waar normaal gezien enkel de grote jongens mogen in deelnemen. Tegelijk investeer je in een gespreide portefeuille en wed je met één investering dus op meerdere paarden. Integra en Top Tier Access van Sam Desimpel zijn goede voorbeelden van dakfondsen voor wie in ‘Private Equity’ wil investeren. Met West Wing Credit willen wij ons volk ‘private debt’ leren kennen.”
De private markt voor bedrijfsfinanciering is hier nog compleet onbekend. Dit komt omdat de Vlaamse ondernemer zich nog quasi exclusief bij de traditionele grootbanken kan financieren. Van zodra je onze landsgrenzen verlaat, krijg je echter een heel ander plaatje. Private fondsen zijn er goed voor meer dan de helft van alle bedrijfsfinancieringen en elke zichzelf respecterende family office, verzekeraar of pensioenfonds heeft een allocatie aan private debt.
“Met de stijgende rente breekt er in ons ogen een gouden tijd aan voor private debt”, denkt Joris Claeys. “Leningen worden gegeven aan een variabele rente. Zo hebben we in onze huidige portefeuille de intrest op al onze leningen zien stijgen met meer dan drie procent. Een goede manier dus om op de aanhoudende inflatie in te spelen. Ons doel is te investeren in zes tot negen fondsen van champions league niveau, de helft in de EU en de helft in de US. Je moet rekenen dat elk fonds op zijn beurt in een 50-tal topbedrijven investeert. Op die manier zit je al snel aan een gespreide portefeuille van 300 leningen aan bedrijven die een ebitda draaien tussen de 25 en de 150 miljoen. En de tarieven waaraan deze bedrijven lenen zijn van een heel andere orde dan wat wij hier in België gewoon zijn. Met West Wing Credit mikken we op een rendement (na aftrek van kosten) van 10%.”
info: www.westwing.fund
De familie Claeys werpt zich met West Wing Credit op kredietfondsen, vehikels gespecialiseerd in de financiering van bedrijven. In België is het fenomeen amper bekend, in het buitenland zijn ze immens populair. West Wing Credit vergaarde al 45 miljoen euro en mikt op 100 miljoen.
Bedrijfsfinancieringen zijn geen nieuw fenomeen voor de familie Claeys, lange tijd mede-eigenaar van de mediagroep Roularta. Ze is in die branche al actief via Capital@rent (leningen aan kmo’s) en voor grotere bedragen via Mezzanine Partners. Ze richtte dat fonds – en ook diens opvolger Mezzanine Partners 2- samen met de publieke investeerder PMV op. Een van de bedrijven die een financiering kregen van het fonds was de inmiddels failliet gegane retailketen FNG.
sluitADVERTENTIE
Eerder dit jaar kwam het voorstel op tafel om een derde Mezzanine Partners-fonds op te richten. Maar de familie past daarvoor. Ze meent dat die markt in België te traag groeit.
België is wat bedrijfsfinancieringen betreft zoals het dorp van Asterix. Nergens zijn de banken zo dominant en nergens zijn hun tarieven zo goedkoop.
Deel opTwitter
JORIS CLAEYS
MANAGING PARTNER CENNINI
‘We hebben de jongste jaren met onze mezzanineleningen (leningen die liggen tussen bankkrediet en durfkapitaal, red.) een kleine niche gevonden, maar de Belgische ondernemers financieren zich nog altijd voor 95 procent bij de vier traditionele grootbanken’, zegt Joris Claeys. Hij stuurt samen met zijn broer Edward het familiale vehikel Cennini aan. ‘België is daarmee een uitzondering in West-Europa, als het dorp van Asterix. Nergens zijn de banken zo dominant en nergens zijn hun tarieven ook zo goedkoop.’
Buiten België zijn kredietfondsen daarentegen populair, ook door de stijgende rente. ’s Werelds grootste private-equitygroepen (niet-beursgenoteerd) sprongen op de kar en lanceerden hun eigen vehikels. Wereldwijd is meer dan één privaat financieel fonds op de tien een kredietfonds (debt fund in het vakjargon). Die fondsen rekenen een steviger rente aan dan de traditionele banken, maar de financiële verplichtingen voor de betrokken bedrijven (covenanten in het jargon) zijn minder streng.
TIP
Begin uw dag goed geïnformeerd.