De campus van de Katholieke Universiteit in Kortrijk (Kulak) trok recent 287 kinderen tussen 8 en 13 jaar aan voor een reeks boeiende workshops en originele colleges. Het werd vooral een leerrijke dag voor de deelnemers, die er volgens de aanwezige volwassenen ook allemaal duidelijk van hebben genoten.
‘Cogito, ergo sum’ ofwel ‘Ik denk, dus ik ben’. Dat was het thema van de kinderuniversiteit dit jaar. Een verwijzing naar een uitspraak van de beroemde Franse filosoof René Descartes. Hij wordt aanzien als de vader van de moderne filosofie waarbij hij op een andere manier naar de mens en zijn omgeving begon te kijken. Volgens Descartes moeten we aan alles twijfelen, zelfs onze eigen zintuigen kunnen ons bedriegen. Wat kun je wel en niet vertrouwen? Hij twijfelde zelfs zo hard dat hij besefte dat hij van één zaak zeker kon zijn: ‘Ik twijfel dus ik moet bestaan’. Van daaruit begon hij alles wat hij dacht te weten opnieuw te bekijken om te zien wat werkelijk waar was en wat niet.
Kritische inslag
Ook in deze tijd kan niemand nog zeker zijn van de dingen rondom, zo redeneert de Kulak. Nieuwe technieken zoals Artificiële Intelligentie (AI) kunnen foute beelden creëren en ook fake news (valse informatie) kan door iedereen verspreid worden. Dus is het nuttig om kinderen te helpen twijfelen en te helpen om kritisch na te denken over de wereld rondom hen.
foto: Mediahuis/Het Nieuwsblad