jonckvansteen

Jonckvansteen krijgt eindelijk lang verwachte windmolen

ZONNEBEKE – Eind goed, alles goed voor het textielbedrijf Jonckvansteen uit de Westhoek. Het bedrijf heeft de vergunning op zak om twee windturbines te bouwen op zijn grondgebied. Decentrale bevoorrading van elektriciteit wordt in de toekomst belangrijker en belangrijker en Jonckvansteen wil daar nu al op voorbereid zijn.

De firma Jonckvansteen tekende eerder beroep aan bij de Vlaamse regering tegen de weigering van de deputatie van de provincie om twee nieuwe windturbines te vergunnen in Passendale nabij Zonnebeke. Jonckvansteen baat daar een weverij en spinnerij uit met zestig medewerkers en wilde graag extra elektriciteit om in zijn energiebehoeften te voorzien. Naast de loonkost is de elektriciteitskost de grootste slokop in de totale kostprijs. Al vier jaar bestudeerde het textielbedrijf de mogelijkheid om  eigen elektriciteit op te wekken. De bedrijfssite was al uitgerust met zonnepanelen, maar dat leverde te weinig energie op. In de visie van het bedrijf ging de maatschappelijke nood aan groene energie en de economische nood aan betaalbare energie hand in hand. 

Zelf energie produceren 

Vlaams energieminister Bart Tommelein wil de bedrijfswereld aansporen om waar het kan zelf energie op te wekken, zeker in het vooruitzicht van een eventuele sluiting van de kerncentrales. “Als grootverbruiker moeten wij jaarlijks besparende maatregelen bestuderen en uitvoeren”, heet het uit de mond van Stan Dejonckheere van Jonckvansteen. “Alle grootverbruikers samen (330 tal in Vlaanderen) hebben zo op 10 jaar tijd 10% kunnen besparen.”

De firma bestudeerde reeds vier jaar de mogelijkheden om eigen elektriciteit op te wekken. Alles passeerde revue: WKK (warmte kracht koppeling) maar er bleek niet genoeg afval voorradig, een vergister (niet rendabel) en een project met energie distileren uit aardappelen of grondstoffen (niet realistisch). De installatie van zonnepanelen zorgde voor enig soelaas maar ook voor een beperkt rendement (’s nacht en bij duister weer is er geen zon). “Zelfs mochten alle daken van Passendale vol zonnepanelen kunnen gelegd worden, was dat nog niet voldoende om onze behoefte af te dekken”, aldus Dejonckheere. “Windmolens bleken de beste optie, nemen minst plaats in beslag en zijn  minst milieubelastend. Minister Schauwvlieghe heeft nu 1 van de 2 turbines vergund. Eindelijk komt er wat wind in de textielindustrie. We hopen nu zo snel mogelijk de bouw te kunnen aanvatten.”

Lees ook

  • VZW
    04/11/2024
    Vzw Parochiecentrum Sint-laurentius Betekom
    Begijnendijk
  • BV
    04/11/2024
    Bouts Renov
    Wezembeek-oppem
  • VZW
    04/11/2024
    Invirtus
    Hasselt