WIELSBEKE – KUL-professor Johan Lambrecht, een rasechte West-Vlaming (Wielsbeke), heeft een nieuw boek geschreven. In het verleden gebruikte hij zijn pen meermaals om de problematiek van de familiebedrijven door te lichten. Nu gooit hij zich op de economie in al zijn facetten, waarbij hij – om de bekende filmregisseur Woody Allen te parafraseren – haarfijn alles uit de doeken doet wat je misschien nooit durfde te vragen. Het boek dat bijna driehonderd bladzijden telt, is net uit bij Lannoo.
Het boek ‘Economie, de essentie zonder formules’ keert terug naar de wortels en de ziel van de economische discipline door zich met een kritische blik en in klare taal te richten op de realiteit, de praktijk, het heden, het verleden en de toekomst. Het boek transformeert de technische discipline in een publieke dialoog. De voornaamste politiek-economische begrippen en het verband ertussen worden helder uitgelegd, zonder wiskundige formules of abstracte grafieken. Het boek is gestructureerd rond acht concepten (dus acht hoofdstukken) die het meest voorkomen in de politiek-economische berichtgeving: economische groei, recessie en depressie, inflatie, geld, rente, arbeidsmarkt, overheidsfinanciën, betalingsbalans en internationale handel.
In de verschillende hoofdstukken van het boek worden ook kritische kanttekeningen geplaatst bij economische concepten en beleidsmaatregelen. Er wordt daarvoor zowel uit de economische geschiedenis als uit nieuwere werken geput. “De laatste tijd zitten we al te vaak geprangd tussen het ideologische (een hoofd zonder hart) en het populistische kamp (een hart zonder hoofd)”, aldus Lambrecht. Het boek eindigt met een oproep voor zelfbeheersing door economen en beleidsmakers. Volgens Adam Smith, de grondlegger van het economisch vakgebied, is zelfbeheersing de grootste deugd.
Met dit boek wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de financiële en economische geletterdheid van de doorsnee burgers, een hele verdienste voorwaar.