“De uitstap uit Alheembouw was wel overwogen”, zegt Johan Heemeryck. “Ook binnen de familie – met mijn vrouw (Katleen Spriet, ex-Steenoven) en met elk van de vier kinderen (3 dochters, één zoon) – hebben we alles vooraf doorgepraat. De kinderen hadden niet meteen interesse om de volle verantwoordelijkheid te nemen, waar ik begrip voor had. Zelf was ik op mijn 57e ook wel toe aan een nieuwe wending. Ik wilde niet wachten tot aan mijn 65e om dan uitgeblust toch nog een nieuwe sprong te wagen. Ik had ook het geluk dat ik de kaderleden die mij al die jaren omringd hebben bij Alheembouw door en door kende en door en door waardeerde als toppers die de zaken konden overnemen. Zo is dan ook gebeurd. Een zaligheid voor de continuïteit van die bedrijven.”
Een volwaardige PPS
Die ‘changing of the guards‘ gebeurde in 2019-2020. Met Heem Invest schrijft Heemeryck nu een nieuw verhaal. Rendabel investeren is de rode draad, zoals hij recent bijvoorbeeld deed met een nieuwe coworking place in Roeselare (R.Connect).
“In eigen regio maar ook op andere plaatsen in Vlaanderen wordt gemikt op een formule van cofinanciering, waarbij wij via een PPS-formule scholen helpen om een nieuwbouw tot een goed einde te brengen”, aldus Heemeryck. “De gronden van de oude school worden gelijktijdig aan ons verkocht, zodat we daar nieuwe projecten kunnen op realiseren. Dat is al het geval in Koksijde, Diksmuide, Avelgem, Tielt, Oudenburg en Wingene. Op het oude terrein dat we verworven hebben in Koksijde bijvoorbeeld willen we 27 nieuwe flats bouwen.”
Heemeryck investeert overigens niet alleen in vastgoed, de sector die hij best kent. Ook beloftevolle kmo’s kunnen onder voorwaarden op een participatie rekenen.
De lokroep van het buitenland
Voor rendabele projectontwikkeling kijkt Johan Heemeryck in deze fase ook naar het buitenland, waar het investeringsklimaat toch net zoveel meer ondernemersvriendelijk is. In Polen en in Tenerife staan aantrekkelijke dossiers te wachten. Heemeryck investeert er niet alleen maar altijd in tandem met een handvol andere (vooral West-Vlaamse) ondernemers.
Pal op de grens tussen Polen en Duitsland (ter hoogte van Frankfurt-am-Oder) hebben Heemeryck & Co 15 hectare grond aangekocht in een regio die bruist van de activiteiten. “Bedoeling daar is om logistieke en industriële gebouwen neer te zetten, goed voor 90.000 vierkante meter”, aldus Johan Heemeryck. “Wie komt investeren in deze special economic zone kan voor elke job die hij creëert subsidies krijgen van de Poolse overheid. In Tenerife werd dan weer 7 hectare grond aangekocht. Eens we de vergunningen op zak hebben, willen we daar vakantiewoningen neerpoten.”