‘Het leven van Jo Lernout/The Story of L&H’ is een driedelige podcastreeks van Summ’it. De eerste aflevering van deze miniserie is nu beschikbaar op Summ’it en andere reguliere podcastplatformen. Elke vier weken verschijnt een nieuwe aflevering van ‘Het leven van Jo Lernout/The Story of L&H’.
L&H, het Ieperse spraaktechnologiebedrijf van Jo Lernout en Pol Hauspie, stond eind de jaren 90 gelijk aan innovatie, eindeloze ambitie en een ongeëvenaarde groei. Lernout en Hauspie Speech Products NV was de belichaming van de ‘American Dream’ die, in tegenstelling tot vele andere grote IT-bedrijven uit die tijd, zijn heil niet zocht in Silicon Valley, maar trouw verankerd bleef in de West-Vlaamse kleigrond. Zelfs ene Bill Gates kwam mee investeren in L&H. De loyauteit van Jo en Pol met Vlaanderen, en vooral met de Westhoek, vertaalde zich later in Flanders Language Valley in een poging om spraaktechnologie naar Vlaanderen te brengen. Van het midden tot het eind van de jaren ‘90 was ‘the sky the limit’ en leek er geen eind te komen aan het succesverhaal van L&H.
Vanaf dag één na het faillissement, kwam de technologie terecht in Amerikaanse handen. Vandaag heeft Microsoft de technologie van destijds in handen, ze verder uitgebouwd en ook gecommercialieerd.
Reverse take over
Het doek over L&H viel in 2000 na een onderzoek door The Wall Street Journal omtrent het bestaan van spookbedrijven en boekhoudkundige onregelmatigheden met als doel de koers van de aandelen op te drijven.
In de nieuwe podcastreeks doet Jo Lernout, als een van de hoofdpersonages, zijn verhaal uit de doeken. In de driedelige podcastreeks neemt Summ’it de luisteraar terug mee in de tijd naar de start, de groei en het succes, en het uiteindelijke falen van het bedrijf. En volgen we dus de ongezouten visie van Jo Lernout.
Over het einde en het falen van L&H is al veel gezegd en geschreven. Naast malversaties, is het voor veel ‘watchers’ van het dossier duidelijk dat de reverse take over (L&H had aanvankelijk zelf Amerikaanse topbedrijven uit de sector overgenomen) door de Amerikanen het dossier mee in zijn beslissende plooi heeft gelegd. Feit is in elk geval dat de veelbelovende ‘West-Vlaamse’ technologie vandaag de dag een Amerikaans etiket draagt.