Vanlerberghe 23

Jennie Vanlerberghe (Mothers for Peace) zet haar ondernemersmissie pro vrede onvermoeid verder

IEPER - Ieper doet zijn internationale reputatie alle eer aan. Zaterdag vond er de vredesconferentie Women at the Peace Table plaats, met een finale oproep om vrede weer tot hoogste goed te verheffen. Het initiatief had vele moeders en vaders (de stad, het provinciebestuur) maar kwam er eens te meer ook dankzij de onvermoeibare vredonderneemster Jennie Vanlerberghe die haar levensmissie trouw blijft. "Vrede is een kwestie van beleidskeuzes en van waarden en normen die men in de samenleving verdedigt", luidde de boodschap. In haar slotwoordje benadrukte Vanlerberghe nogmaals dat elkeen de plicht heeft om in vrede te blijven geloven.

 

De Ieperse Jennie Vanlerberghe is het boegbeeld van de Belgische tak van Mothers for Peace, een internationale organisatie die in de eerste plaats opkomt voor vrouwenrechten, waar ook ter wereld. Met Vanlerberghe die door het koninklijk paleis eerder al de titel van barones kreeg, heeft Mothers for Peace een idealistische ambassadrice om u tegen te zeggen.

Iemand die het debat niet alleen levendig helpt houden, maar de voorbije decennia in het hol van de leeuw (zoals in Afghanistan , op de Balkan of in Somalië) op de bres ging gaan staan. Het meest bekend is haar strijd in Afghanistan, waar ze tussen 2001 en 2021 jaarlijks meermaals naar toe reisde om er het lot van de vrouw vooruit te helpen, hoofdzakelijk via onderwijs, zorgverlening  en het aansporen tot kleinschalig ondernemerschap.

De inval van de Taliban (2021) heeft een einde gemaakt aan die zendingen ter plaatse, maar Vanlerberghe is resoluut: “Opgeven staat niet in mijn woordenboek, we blijven doorgaan.”

Wereld zonder geweld

Dat bewees ze zopas nogmaals met de vredesconferentie Women at the Peace Table. Meer dan 200 deelnemers onderschreven een streven naar een wereld zonder geweld en zonder oorlog, waar mannen en vrouwen op alle niveaus gelijke kansen krijgen en waar iedereen op een rechtvaardige manier wordt behandeld. Politici en burgers werden opgeroepen om zich te verzetten tegen de valse logica dat geschillen alleen met wapens kunnen worden opgelost. De Ieperse burgemeester Emmily Talpe zette als eerste politica haar handtekening onder de engagementsverklaring.

Conflictpreventie is ook een kwestie van tegen de trend om te polariseren in te gaan, vinden de organisatoren. Ze geloven daarom dat burgers weer moeten leren in gesprek gaan met elkaar. Duurzame vrede vraagt ook een duurzaam beleid, met respect voor de grenzen van de planeet. Ook zorg voor elkaar, voor de medemens is een antigif voor haat en verdeeldheid.

Breed engagement

Actrice Maaike Cafmeyer stelde de vredesverklaring voor: “Een persoonlijk engagement, maar zeker ook een signaal aan onze politici. Want in deze tijden gaan de defensiebudgetten gemakkelijk omhoog, maar er zijn ook andere manieren waarin politiek geïnvesteerd moet worden en die erop gericht zijn conflicten te voorkomen en op te lossen.”

Dankzij Jennie Vanlerberghe kwam ook de Afghaanse kwestie opnieuw aan bod. De Afghaanse vrouwenrechtenactiviste en voormalig minister van vrouwenzaken, Sima Samar, gaf mee de aftrap. Annie Matundu Mbambi uit Congo, Laila Alsheikh uit Palestina, Robi Damelin uit Israël, Svetlana Utkina uit Rusland, Olena Volodymyrovna Tuchanko uit Oekraïne, getuigden in Ieper over de nood om vrouwen een volwaardige plaats te geven in processen van conflictresolutie en preventie.

De vredesverklaring #WomenPeaceTable is een initiatief van een brede coalitie, waaronder Esperas, Moeders voor Vrede, de Nederlandstalige vrouwenraad, Make Mothers Matter, Mama Kivu, Masereelfonds, Pax Christi, en Stad Ieper.
Op womenpeacetable.com kan door iedereen de vredesverklaring mee onderschreven en uitgedragen worden. De oorlog van morgen vermijd je beter al vandaag, gelooft een brede groep vredesactivisten en -organiaties.