IZEGEM – Izegem: stad van borstels en schoenen! Zo was het vroeger, en zo werd er ook een museum (Eperon d’Or) aan besteed. Borstels dienen nu ook als inspiratie voor het Izegemse bedrijf Bhobo Brush dat een productgamma rond de naam ‘Eperon d’Or’ uitwerkte.
Christophe Hochepied, zaakvoerder van Bhobo Brush en bezieler van het idee legt uit: “Izegem, borstelstad: het lijken ver vervlogen tijden, maar niks is minder waar. Jaarlijks wordt een enorm volume borstels wereldwijd verspreid vanuit Izegem. En geloof het of niet: die trend is nog steeds stijgende. Trek naar de andere kant van Vlaanderen en het duurt vaak niet lang voor de termen schoenen en borstels op Izegem worden geplakt. De schoenmakers zijn op enkele spelers na verdwenen, maar de borstelindustrie bijvoorbeeld blijft wel een belangrijke economische ader van onze stad. In totaal worden er jaarlijks meer dan 16 miljoen borstels geproduceerd en verhandeld. In vergelijking met 50 jaar geleden zijn dat er 4 keer zoveel. Een logisch gevolg natuurlijk van de industrialisatie, maar ook dat is nijverheid vandaag. In het gloednieuwe museum Eperon d’Or wordt mooi de geschiedenis van die nijverheid geïllustreerd. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor de toekomst. Het zette me aan het denken. Waarom als Izegems bedrijf geen merk neerzetten dat de brug slaat dus het vakmanschap van vandaag en de traditionele ‘stiels’ van vroeger. Welke naam is dan beter geschikt dan ‘Eperon d’Or’? Met Eperon d’Or kies je voor vakmanschap.”
De producten hebben een directe link met de traditionele ‘stiels’: schoenmakers, schrijnwerkers, borstelmakers, leerbewerkers, enzovoort. “Vakmanschap zit verweven in ons nationaal DNA, ‘maken’ is waar we al eeuwen in uitblinken”, zegt Hochepied nog. “Met Eperon d’Or grijpen we terug naar de waarden van oerdegelijke gebruiksvoorwerpen. Voor het productontwerp gingen we in zee met Allossa, lokaal creatief talent. Enkel een perfect product krijgt onze eervolle stempel van ‘Eperon d’Or’. Vandaag maken een 7-tal producten deel uit van het gamma: van schoenborstels tot leren kiels en sleutelrekjes.”