IVBO corona

IVBO schenkt veiligheidskledij aan AZ Sint-Jan

BRUGGE – Tijdens gezondheidscrisissen geldt nog nadrukkelijker dan anders: de sector van de afvalophaling zorgt voor een essentiële publieke dienst die garandeert dat hygiënenormen kunnen gehandhaafd blijven. Het hanteren van die normen is nu meer dan ooit levensnoodzakelijk. “Ondanks het feit dat ook afvalintercommunale IVBO Brugge kampt met afwezigheden, doen we er alles aan om de continuïteit van de ophalingen aan huis te verzekeren”, aldus Minou Esquenet, voorzitter van IVBO. “Dat betekent in eerste instantie dat we onze medewerkers beschermen, maar ondertussen ontwikkelen we ook solidariteit met de zorgsector.” In casu met AZ Sint-Jan.

Huis-aan-huisinzameling van afval zorgt ervoor dat mensen zich niet moeten verplaatsen om hun afval kwijt te geraken; het beperken van verplaatsingen is een cruciale factor in het indijken van het aantal besmettingen. Dat geldt evenzeer voor het rein houden van het openbaar domein. Door het afval op te halen en de verwerking ervan blijvend operationeel te houden, speelt IVBO, zoals andere afval intercommunales, een aanzienlijke rol in het veilig en gezond houden van de bevolking. Indien nodig en conform de richtlijnen van de omzendbrief van de Vlaamse regering, zal bij de afvalinzameling voorrang worden gegeven aan de ophaling van restafval en gift-afval.
Maar in Brugge zijn tot nu toe ook de andere afvalfracties ( PMD, papier en karton) kunnen blijven doorgaan. Daarbij werden in overleg alle voorzorgsmaatregelen genomen voor de werknemers. Een speciaal opgerichte taskforce volgt de zaken op. “Voor de afvalladers en chauffeurs hebben we, dankzij het ijverige werk van naaister Nancy Taveirne (Atelier Style&Trends uit Lissewege) mondkapjes laten maken”, aldus nog Minou Esquenet. “We doen dat volgens de veiligheidsvoorschriften, in een polyester van een bedrijf uit Gentbrugge.

Zorgen voor elkaar

IVBO stelt aan ziekenhuizen die daar nood aan hebben ook een honderdtal pakken ter beschikking die medische bescherming kunnen bieden, alsook enkele gelaatsschermen.
“Deze pakken en gelaatsschermen kunnen we ter beschikking stellen zonder aan onze strategische voorraad te raken”, aldus nog Esquenet. “We hebben ze nu niet nodig en ze kunnen op dit moment best ingezet worden waar ze hun nut bewijzen. Ik ben ook ongelooflijk trots op de motivatie van al onze medewerkers die onmiddellijk klaarstaan om dergelijke initiatieven mogelijk te maken. Ondertussen kreeg ik ook al bevestiging van medisch directeur Marco Lanckneus van AZ Sint-Jan dat dit materiaal heel welkom is.”