Vandaele 2

Iris Vandaele (CEO Kipco-Damaco) is de strafste onderneemster van West-Vlaanderen

OOSTROZEBEKE - Uit een bevraging door Made in West-Vlaanderen bij de lezers, blijkt dat Iris Vandaele de strafste onderneemster van West-Vlaanderen is. Zij won het concours met een verpletterende voorsprong op de nummer twee en volgt Patricia Adriaens (Fribona, Oostkamp) op die in 2022 met de trofee ging lopen. Een gesprek met de strafste madame.

Het regent de laatste tijd bijna trofeeën bij voedingsbedrijf Kipco-Damaco. In de inkomhal van het bedrijf staat de ‘Leeuw van de Export’ te pronken, recent kwam daar een onderscheiding bij als meest verdienstelijke onderneming van Oostrozebeke, en nu mag Iris Vandaele met de fraaie onderscheiding als ‘Strafste onderneemster van West-Vlaanderen‘ gaan lopen.

Het regent precies onderscheidingen voor Kipco-Damaco en voor u zelf: de Leeuw van de Export, beste bedrijf Oostrozebeke, nu de ‘strafste West-Vlaamse onderneemster’. Wat doet met een mens en wat betekent het ook voor het bedrijf?

-Iris Vandaele: Ik ben erg trots op deze onderscheidingen, maar ze zijn niet alleen mijn verdienste, maar die van ons hele team. Het doet ons geweldig veel ‘deugd’ om deze erkenning te krijgen en het motiveert ons enorm om verder te bouwen aan ons bedrijf. Het is een enorme eer om erkend te worden voor ons werk bij Kipco-Damaco en het is een motivatie om ons nog meer in te zetten voor de groei van het bedrijf, terwijl we fungeren als ambassadeurs voor Vlaanderen en West-Vlaanderen.

U leidt de zaak samen uw broer, uw partner en met een externe CEO, drie mannen en een vrouw. Welke afspraken gelden er tussen jullie en denkt u dat er iets typisch is voor vrouwelijk ondernemerschap ?

-Binnen onze Damaco Group werken we als een team samen en nemen we beslissingen in consensus. Ieder van ons heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en takenpakket, maar we benutten elkaars competenties ongeacht geslacht. Er zijn geen specifieke afspraken gemaakt gebaseerd op geslacht. Natuurlijk heeft ieder lid van het directiecomité zijn/haar eigen mening, ieder van ons heeft ook zijn verantwoordelijkheid en takenpakket (Bruno focust zich op business development, Philip is administratief verantwoordelijk en superviseert de internationale organisatie, ikzelf ben commercieel & marketing directeur maar vertrouw hierbij op de salesteams in onze internationale kantoren en Paul is verantwoordelijk voor de dagelijkse werking van Kipco-Damaco in Oostrozebeke). We nemen echter onze beslissingen in consensus. Dat is misschien een vrouwelijke insteek, maar eigenlijk gewoon ook gezond verstand. Wij blijven een familiale onderneming en hechten veel belang aan onze oorsprong in Oostrozebeke.

Streven naar gendergelijkheid

Hoe ligt de verhouding vrouwen-mannen binnen Kipco-Damaco en is dat iets wat u bezig houdt…? Bijvoorbeeld streven naar een betere verhouding? Of streven naar meer vrouwen voor bepaalde specifieke functies?

-Als bedrijf streven we naar gendergelijkheid en inclusie, wat ook één van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties is. Hoewel de VN niet bepaalt wat onze agenda is, willen we als duurzaam bedrijf hier wel aandacht aan besteden. Onze organisatie heeft ondertussen medewerkers van 24 verschillende nationaliteiten verspreid over 5 werelddelen, en we willen gelijke kansen bieden aan iedereen, ongeacht geslacht, kleur of etniciteit. We tellen al heel wat sterke vrouwen in diverse leidinggevende functies, waaronder de afdelingen ‘quality’, ‘finance’ en ‘sales’, maar ook in operationele en logistieke functies. Onze M/V-verhouding is momenteel goed: de helft van de  buitenlandse kantoren wordt geleid door vrouwelijke general managers. We blijven echter streven naar een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen op alle niveaus en werken actief aan het verbeteren van deze verhouding. Diversiteit en inclusie zijn belangrijke aandachtspunten voor ons bedrijf en we verwelkomen zowel vrouwen als mannen met talent.

Bent u voorstander van verplichte quota voor vertegenwoordiging van vrouwen in de raad van bestuur of op het niveau van het directiecomité? Waarom wel of waarom niet?

-Ik ben van mening dat een vrouwelijke vertegenwoordiging zeker invloed heeft in een raad van bestuur of directiecomité, omdat een vrouwelijke visie een meerwaarde biedt. Ik geloof echter niet in positieve discriminatie en ben daarom geen voorstander van verplichte quota. Het is van belang dat de meest competente persoon voor de job wordt gekozen, en dit moet gebeuren op basis van objectieve criteria en een eerlijke evaluatie. Hoewel ik voorstander ben van een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen in raden van bestuur en directiecomités, denk ik dat bedrijven zelf moeten beslissen hoe ze diversiteit en inclusie benaderen op basis van competenties en kwalificaties van de kandidaten. Op die manier ontstaat er op termijn vanzelf een gezond evenwicht.

Osan deure doen

Hoe bent u zelf hier op het hoogste schavotje beland?

-Als dochter heb ik 30 jaar geleden van mijn vader dezelfde gelijke kansen als mijn broer gekregen. We hebben allebei deze kansen met open armen gegrepen en er het beste van gemaakt. Het feit dat we nu samen op het hoogste schavotje staan, is voor mij dan ook niet meer dan normaal. Met de West-Vlaamse ondernemingszin die in onze genen zit, hebben we samen iets moois uitgebouwd. Ik hou van een no-nonsense aanpak, doorzettingsvermogen, durf en gedrevenheid. Het boek ‘Osan deure doen‘ van Karel Cambien heeft me hierin verder geïnspireerd. Ik ben op dit hoogste schavotje terechtgekomen door hard te werken en de kansen te grijpen die zich voordeden. Ik heb altijd vertrouwen gehad in mezelf en mijn capaciteiten en heb mijn werk altijd serieus genomen. Bij Kipco-Damaco heb ik bovendien het geluk gehad om met een fantastisch team te kunnen werken en samen hebben we het bedrijf zien laten groeien en succesvol gemaakt.

De vleessector is een sector onder druk. Hoe gaat u daar mee om?

-Als mede-eigenares van een vleesverwerkend bedrijf ben ik me ervan bewust dat de vleessector en de voedingssector in het algemeen altijd al crisisgevoelig zijn geweest, maar we blijven ons focussen op onze corebusiness. De sector staat voor de grote uitdaging om te voldoen aan de hoge kwaliteits- en duurzaamheidseisen. De aanhoudende vogelgriepcrisis heeft zwaar gewogen op ons en de hele sector. Maar we zijn vastberaden om deze uitdaging aan te gaan. Een bedrijf dat zich richt op kwaliteit, duurzaamheid en innovatie zal altijd zijn plaats vinden in de markt. We zijn ons bewust van de impact van onze activiteiten op het milieu en werken hard om onze bedrijfsvoering te verbeteren en te verduurzamen. We nemen bijvoorbeeld ook maatregelen om ons water- en energieverbruik te verminderen en om afval tot een minimum te herleiden. Het is onvermijdelijk dat af en toe een crisis de kop opsteekt, maar we moeten daaruit lessen trekken. Zoals mijn vader zou zeggen: “Was het makkelijk, iedereen deed het.”

Open, eerlijk, rechtvaardig

Hoe zou u uw eigen leiderschap omschrijven?

-Als bedrijfsleider probeer ik steeds open, eerlijk en rechtvaardig te zijn met respect voor al mijn medewerkers, ongeacht hun functie. Ik hecht dan ook veel belang aan communicatie en transparantie binnen ons bedrijf en onze internationale organisatie. Ik ben veeleisend, maar ik ben ook bereid om veel vertrouwen te schenken aan mensen die toegewijd zijn. Als coachende leider en mentor probeer ik mijn team te inspireren en te motiveren om het beste uit zichzelf te halen en te ondersteunen in hun persoonlijke en professionele groei. Ik geloof sterk in het opbouwen van sterke relaties binnen het bedrijf tegelijk met onze klanten en leveranciers. Tenslotte omarm ik onze bedrijfswaarden van ‘performance’, ‘quality’, ‘together for better’, ‘commitment’ en ‘fun’. Diversiteit is onze troef en ik weet dat onze mensen dat zullen beamen als je hen erop aanspreekt.

(KC)