De Blauwe Hoeve

Investeerders blijven hopen op goede afloop dossier ‘De Blauwe Hoeve’

KORTRIJK - Het is jaren stil geweest rond het dossier van 'De Blauwe Hoeve', het horecadomein ter hoogte van de Kortrijkse wijk Walle. Tot schepen Wout Maddens er vorige week mee dreigde om 'leegstandsbelasting' te heffen op het waardevolle erfgoed. De West-Vlaamse investeerders-ondernemers achter het project blijven hopen en ook geloven in een goede afloop van hun dossier. Maar ze zitten ook met terechte vragen.   

De Blauwe Hoeve werd in 2017 door Stad Kortrijk verkocht aan een consortium van investeerders die de bedoeling hadden het gebouw op te knappen en in volume uit te breiden naar een familierestaurant/lounge bar. Hiervoor werden reeds vanaf de aankoop de nodige stappen gezet om nieuwe plannen op te maken dit via het architectenbureau Goddeeris te Kortrijk.

“Het bekomen van een vergunning heeft een hele tijd op zich laten wachten door allerhande administratieve formaliteiten gezien deze eigendom in parkzone gelegen is”, zegt woordvoerder Dieter Beelprez namens de investeerders. “Uiteindelijk werd deze vergunning toegekend voor de uitbreiding waarbij er zou kunnen overgeschakeld worden naar een infrastructuur voor ontvangst van circa honderd klanten.”

Open vragen

De investeerders blijven bij hun ambities maar zitten ook met vraagtekens. Het feit dat de gemeenteraad van Kortrijk zonder enige vorm van overleg eenzijdig een beslissing nam om de parking voor de ingang van de Blauwe Hoeve ineens autovrij te maken (40 jaar was die parking wel ter beschikking) heeft twijfel gezaaid.

“De investeerders rekenen met een investeringsbudget van 1 miljoen euro voor de upgrading van de site”, zegt Beelprez. “Maar als de parking ontzegd wordt, is dat een heel ander verhaal natuurlijk, temeer daar de publieke parkeerplaatsen langs de Doorniksesteenweg altijd volzet zijn. Stad Kortrijk zou nu blijkbaar overwegen om een nieuwe parking aan te leggen op een tweehonderdtal meter van het restaurant, maar deze plannen zijn niet concreet en ook allesbehalve praktisch in de wintermaanden.”

Zekerheid vs onzekerheid

En er rijzen nog meer vragen. Wie investeert wil zekerheid, dat is het axioma. Maar net onzekerheid overheerst. “De plannen zijn bekend om tussen Hoog Kortrijk en het centrum een nieuwe (tram?)route aan te leggen langs de Doorniksesteenweg, wat betekent dat er meerdere jaren werken aan de gang zouden zijn aan de voordeur van De Blauwe Hoeve”, aldus nog Beelprez. “Hoeft het gezegd dat dit bepaald niet gunstig zou zijn voor een horecazaak? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de algemene onzekerheid die covid met zich heeft meegebracht voor de sector van de horeca.”

Dieter Beelprez legt er tot slot de nadruk op dat de investeerders optimistisch blijven en alsnog hopen op een goede afloop. “Onze vergunning blijft geldig tot in de tweede helft van 2023”, zegt Beelprez namens de investeerders. “De onlangs verschenen berichten als zou De Blauwe Hoeve te koop staan voor de prijs van 1 miljoen 250.000 euro kunnen dus ook maar best gerelativeerd worden gezien de geplande investeringen die eraan verbonden zijn.”