Zopas werd het nieuwe schoolgebouw geopend van de International School Ghent (ISG). De school telt zo’n 80 leerlingen van over de hele wereld. Het zijn allemaal kinderen van buitenlandse werknemers die in West- en Oost-Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen werken. “Internationaal onderwijs is één van de elementen die meespelen als bedrijven of kennisinstellingen zich in onze regio willen vestigen, vandaar het grote belang van ISG voor onze provincie”, vindt Jean-Pierre Tanghe, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen, bestuurder bij ISG en één van de drijvende krachten achter het initiatief. Begin deze maand zwaaiden voor het eerst de deuren open van het nieuwe schoolgebouw van de International School Ghent (ISG) aan de De Pintelaan in Gent. Op het terrein van 3.820 vierkante meter staat nu een nieuwbouw met tien leslokalen, enkele multifunctionele lokalen en een polyvalente eetzaal. Op het terrein werden enkele oude gebouwen gesloopt en werden er een drietal bestaande gebouwen gerenoveerd, onder meer tot een sportzaal. Het nieuwbouwproject kostte zo’n vier miljoen euro. In het nieuwe gebouw zal op termijn les gegeven worden aan 150 leerlingen. Momenteel zijn er 76 leerlingen ingeschreven tussen 2,5 en 12 jaar met in totaal meer dan 30 verschillende nationaliteiten. Het gaat om kinderen van expats die tewerkgesteld zijn in verschillende bedrijven in Oost- en West-Vlaanderen.
De school werd opgericht met de bedoeling de aantrekkelijkheid van Oost- en West-Vlaamse bedrijven en kenniscentra naar buitenlandse werknemers toe te vergroten. Al te vaak werden die organisaties immers geconfronteerd met de handicap geen internationaal onderwijs te kunnen aanbieden voor kinderen van buitenlandse werknemers. Stichtende leden van de school zijn UGent, Barco, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en Volvo. In een internationale school krijgen leerlingen les uit een internationaal curriculum zodat ze vlot kunnen inpikken als hun ouders na enkele jaren in een ander land tewerkgesteld worden. Maar ook Vlaamse expats kunnen in afwachting van hun nieuwe opdracht in het buitenland hun kinderen op die manier probleemloos in Gent verder les laten volgen. Jean-Pierre Tanghe, bestuurder van ISG, huidig algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen en vertegenwoordiger van één van de stichtende leden van de school (Barco), volgde de bouw van het nieuwe schoolgebouw op: “Een school bouwen in elf maanden tijd is een huzarenstuk,” zegt Tanghe. “Ik ben dan ook fier dat we dit hebben kunnen realiseren. Ik wil dan ook aannemer Cordeel, architect De Vloed en alle onderaannemers bedanken samen met de UGent en Stad Gent voor de snelle opvolging van alle werken.” Naast de stichtende leden van de International School of Ghent steunen ook een grote groep organisaties zoals de Stad Gent, de Stad Kortrijk, de Provincies Oost- en West-Vlaanderen, Voka Oost- en West-Vlaanderen en anderen de internationale school. (KC)
Op de foto (vlnr): Jan Briers (gouverneur Oost-Vlaanderen), Eliane Spincemaille (voorzitter provincieraad West-Vlaanderen), Rudolf Scherpereel (eerste schepen stad Kortrijk), Sofie Bracke (schepen stad Gent), Freddy Mortier (vicerector Universiteit Gent), Maija Lusher (directeur International School Ghent), Veerle Callebout (ouder van leerling), Claire Tillekaerts (CEO Flanders Investment and Trade), Jan De Vloed (DETOO Architects), JP Tanghe (voorzitter raad van bestuur International School Ghent).