Ghesquire 2020

Interfiscal wijst op strikte detacheringregels in Nederland

MENEN – Na Frankrijk voert ook Nederland het systeem van detachering in. Vanaf 1 september zal Nederland streng toezien op de toepassing van de maatregel. “Maar veel West-Vlaamse bedrijven zijn zich daar onvoldoende van bewust”, zegt expert in de materie Jean-Marie Ghesquière van het Menense kantoor Interfiscal.  Het komt er op neer dat elke buitenlander die in Nederland werkt ook officieel moet geregistreerd worden, zo niet riskeren overtreders hoge boetes. 

Mede door het feit dat de transportfirma’s uitstel kregen tot 1 september en uiteraard door de coronacrisis is deze maatregel aan de algemene aandacht ontsnapt. “Maar de verplichting bestaat en moet worden toegepast  met eventuele boetes van 12.000 euro per werknemer,” aldus Jean-Marie Ghesquière. “Voor vele transportfirma’s was het uitstel naar 1 september een reden om zich nog niet in orde te stellen. Maar dit uitstel en/of afstel zou sommigen straks zuur kunnen opbreken. Onze ervaring bij de start van de wet Macron in Frankrijk (1/4/2015 voor iedereen behalve transporteurs (1/7/2016), leert ons alvast dat door een explosief gebruik van de website de laatste dagen voor de uiterste datum de site het regelmatig liet afweten wegens overbelasting.”

Maatregel tegen oneerlijke concurrentie

Interfiscal heeft bijna 30 jaar ervaring met detacheringen in Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en nu ook in Nederland. De detachering regels brengen strenge sociale inspectie met zich mee met de daaraan verbonden eventuele gevolgen. “Maar in tegenstelling tot de detacheringen in Frankrijk (wet Macron) en Luxemburg moeten ook de zelfstandigen die in Nederland aan de slag zijn, de regels van detachering volgen”, merkt Ghesquière nog op. “Alhoewel detacheringen over het algemeen als storend wordt ervaren, zijn deze verplichtingen alleen bedoeld om de oneerlijke concurrentie van enkele Oost-Europese landen te counteren. Vanuit die landen worden vaak (te) goedkope werknemers de markt opgestuurd, zonder te voldoen aan de minimumlonen. Hopelijk schakelt België ook weldra over naar een systeem van detachering voor de buitenlandse werknemers die hier komen werken (of met een camion rijden). Het huidig systeem (aangifte Limosa) is minder sluitend  tegenover bepaalde lonen die uitbetaald worden door Oost-Europese firma’s.”

Lees ook

  • BV
    10/01/2025
    Safe And Secure Skies
    Ukkel
  • VZW
    10/01/2025
    Vivaris
    Gent
  • VZW
    10/01/2025
    Eizer Nisien
    Antwerpen