OOSTENDE – Pakweg één uur. Zo veel, of beter zo weinig tijd heeft het in Oostende gevestigde Farys nodig om kanaalwater (uit het kanaal Brugge-Oostende) om te zetten in bruikbaar drinkwater. Het doorloopproces gebeurt via een nieuw productiecentrum waarin zo’n 10 miljoen euro werd geïnvesteerd.
Farys, tot 2014 bekend als de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Waterbedeling of TMVW, is een drinkwaterintercommunale die om en bij de 85 gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen bedient.
Het is de eerste soortgelijke installatie die Farys in gebruik neemt. De primeur zou wel eens voor big business kunnen zorgen, gezien de originaliteit van het businessconcept. De installatie die zout (zeewater) en zoet water mixt, kan dagelijks tot 12 miljoen liter drinkwater afleveren. In deze fase zullen de inwoners en bedrijven in Oostende en Middelkerke profijt kunnen halen uit het initiatief van Farys. Dat maakt het interessant voor de kuststeden, omdat zij in de zomermaanden en door de influx van toeristen grote behoefte hebben aan meteen inzetbaar water. Voor de petite histoire, of is het een grande histoire: Oostendse is, raar maar waar, grotendeels afhankelijk van water afkomstig uit de diepe Ardennen.
Farys heeft ambitie met deze technische installatie. Er zijn plannen om ook in het Gentse Scheldebekken dit huzarenstukje over te doen. En verder is de sky misschien wel de limit?