sirris diepenbeek

Innovatiecentrum Sirris wil bedrijven versneld op weg helpen in de transitie naar Industrie 4.0

KORTRIJK - Sirris, het collectief innovatiecentrum van de Belgische industrie, lanceert vier nieuwe demonstratoren in Genk, Kortrijk, Charleroi en Luik, om bedrijven te ondersteunen in hun transitie naar Industrie 4.0. Sirris biedt bedrijven hiermee een unieke kans om hands-on te ontdekken hoe digitalisering hun productiviteit naar een nieuw niveau kan tillen door hun productieprocessen te optimaliseren en zo toekomstbestendig te maken.

 

 

Industrie 4.0 is vandaag een realiteit, die Sirris tastbaar maakt met technologieën die men in de demonstratoren kan beleven en zien. Industrie 4.0 staat voor de digitalisering van productieprocessen om bedrijven flexibeler en efficiënter te maken. Hierdoor kan men de doorlooptijd in een productieproces met 20 tot 30% verminderen. Een leverbetrouwbaarheid van 95%, kan nog verder opgekrikt worden tot bijvoorbeeld 98%.

De 4.0 Made Real-demonstratoren worden concreet ingericht in de industriële labo’s van Sirris en openen hun deuren met een roadshow: in Luik (2/12), Genk (3/12), Kortrijk (4/12) en Charleroi (5/12). Nadien is een bezoek op afspraak mogelijk.

Industrie 4.0: van droomscenario naar realiteit

Hoewel veel bedrijven al beschikken over systemen zoals ERP, benutten ze vaak slechts een fractie van het potentieel van de software. De nieuwe demonstratoren van Sirris laten zien hoe bedrijven verder kunnen gaan dan basisdigitalisering. Ze bieden een “test-before-invest”-omgeving waar technologieën zoals AI, cobots, AR/VR, geautomatiseerde logistiek, enzovoort in real-time worden toegepast. Bedrijven zien zo hoe ze hun eigen processen kunnen optimaliseren, zonder risico’s te nemen.

Concreet kan men via bijvoorbeeld sensoren, data verzamelen. Deze data geven bijkomende inzichten. Men kan er scenario’s mee ontwikkelen zodat men betere beslissingen neemt, aldus Sirris.

info: In het “Smart Assembly lab” van Kortrijk ligt de focus op slimme assemblage en operatorondersteuning. De aanwezige infrastructuur is erop gericht om, met behulp van digitale werkopdrachten en automatisering, foute assemblages tot nul te herleiden en opleidingstrajecten een pak efficiënter te maken. Kmo’s krijgen hier de kans om hands-on ervaring op te doen met digitale tools die hun eigen productieprocessen kunnen ondersteunen.