Het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen zijn iconisch erfgoed. Niet enkel voor Oostende, maar voor de hele kust. De verschillende gebouwen zijn een blijvende getuige van de uitbouw van het kusttoerisme in de belle époque en van de pioniersrol die Oostende speelde als ‘Koningin der Badsteden’. Het geheel heeft een grote architecturale en stedenbouwkundige waarde. De site is grotendeels gebouwd in een unieke neoclassicistische bouwstijl en vormt het sluitstuk van de verbinding die rond 1900 gemaakt werd tussen het Maria-Hendrikapark en het strand, via de Koninginnelaan. “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit, en dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van een monument ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren”, laat minister Diependaele weten.
Herstel in volle glorie
Volgens burgemeester Bart Tommelein is er voor de algehele restauratie veel meer (“tientallen miljoenen”, dixit de burgervader) nodig dan de de huidige enveloppe. “Maar we hebben er samen met de partners aan boord alle vertrouwen in dat dit dossier op termijn ook zal slagen”, aldus Tommelein. “We geven daarbij alle vertrouwen aan de gemandateerde architectenbureaus die nu al concrete plannen hebben alsook aan de vennootschap Restotel van de familie Vanmoerkerke (vader Mark en kinderen Olivia en William). De stad is eigenaar van het hotel maar de familie heeft eerder al een concessie verkregen die loopt tot in 2036. Die afspraak wordt gehonoreerd en we steunen de familie. Het is absoluut de bedoeling om ook het hotel in zijn glorie en volle capaciteit te herstellen. Nu wordt het slechts voor 30 procent bezet.”
Duurzame oplossing
De Vlaamse regering maakt nu alvast 10 miljoen euro vrij voor de restauratie van dé erfgoedparel in Oostende: Thermae Palace. De 10 miljoen euro die de Vlaamse Regering vrijmaakt is een deel van de oplossing voor Thermae Palace. Sinds eind 2019 zijn de Stad Oostende, de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en de private partner Restotel NV een gezamenlijk traject gestart om te onderzoeken op welke manier zij tot een duurzame oplossing kunnen komen voor de restauratie van Thermae Palace.
“Door 10 miljoen te reserveren voor dit project, wil ik een impuls geven om dit monumentale erfgoed opnieuw te laten schitteren voor alle inwoners en bezoekers van de stad Oostende”, aldus minister Diependaele. “Dit engagement moet de verschillende stakeholders stimuleren om tot een definitief restauratie- en herbestemmingsproject te komen.”
Plannen op tafel
De relance middelen van de Vlaamse regering worden ingezet voor het onderhoud en de restauratie van onroerend erfgoed, en meer bepaald een selectie aan projecten met een bredere maatschappelijke meerwaarde (dossiers die bijdragen aan ruimtelijke en regionale ontwikkeling, herbestemmingsdossiers en dossiers die bijdragen aan de ondersteuning van KMO’s). Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet zijn steentje hiertoe bijdragen, omdat het ook bijdraagt aan de tewerkstelling in de bouw- en restauratiesector.
Daartoe is al heel wat studiewerk verricht. De gerenommeerde architectenbureaus Robbrecht en Daem architecten en Callebaut Architecten werden recent aangesteld om een restauratief vooronderzoek en een eerste haalbaarheidsstudie uit te voeren voor de Koninklijke Gaanderijen en Thermae Palace. De bevindingen die de architecten zullen opleveren in de komende weken en maanden verrijken de lopende voorstudies onder de projectpartners. Op die manier geven zij mee richting in het zoeken naar de oplossing voor één van de belangrijkste monumenten van de stad Oostende.