Bouwen en projectontwikkeling – en al zeker in de publieke ruimte – is zo complex geworden (denk alleen nog maar aan vergunningen) dat er werkelijk nood was aan een specifieke opleiding en een andere manier van kijken, denken en handelen. Howest neemt nu de handschoen op met een heuse bacheloropleiding, die in België zijn gelijke nog niet kent.
Lode De Geyter, de visionaire algemeen directeur van Howest, gaat er prat op dat de door Howest neergezette campus zelf model kan staan voor een integrale visie op de toekomst. Een visie waarbij aandacht gaat naar klimaataspecten, duurzaamheid, circulariteit en een vloeiende inbedding in de omgeving. De campus van Howest werd uitgewerkt door de beroemde Duitse architect Thomas Rau (tegenwoordig aan de slag in Amsterdam). Hij zag als geen ander hoe de huidige uitdagingen voor de bouwsector en de maatschappij in het algemeen – circulariteit, energietransitie, waterhuishouding, klimaatadaptatie – verzoend konden worden in een architecturaal ontwerp dat opgaat in de omgeving en zo de ontwikkeling van de grotere openbare ruimte ondersteunt.
Nederland als voorbeeld
Howest haalde de mosterd in Nederland, waar de opleiding Built Environment al meer dan vijf jaar aangeboden, goed voor ongeveer 1.250 eerstejaarsstudenten). Ons land kon dus niet achterblijven. Ook in ons land vroeg het werkveld steeds vaker om een gelijkaardige opleiding. Daarom volgt Howest in september 2023 als eerste hogeschool in Vlaanderen het Nederlandse voorbeeld.
Tijdens de drie jaar durende opleiding verwerft de student inzicht in alle aspecten, expertises en contexten van projecten binnen de gebouwde omgeving. De achterliggende filosofie luidt altijd: hoe meewerken aan een betere en meer leefbare wereld met minder CO2.
The Penta als visitekaartje
De bacheloropleiding zal worden ingericht in The Penta alsook in het aanpalende Magdalena gebouw (het vroegere provinciaal zwembad). De opleiding Built Environment leidt geen architecten, ingenieurs, projectontwikkelaars of ruimtelijk planners op, maar in de eerste plaats circulaire stadsbouwers die elk van deze specialisten verbinden om samen te bouwen aan de duurzame verandering van de ‘gebouwde omgeving’ van morgen. Die gaat van gebouwen over groene ruimte tot volledige dorpen, buurten en steden.
Designregio Kortrijk neemt zich voor om deze unieke opleiding ook internationaal uit te spelen bij andere steden. Denk aan gastcolleges of aan stages.