Oostduinkerke ’t Zand

Horeca aan de kust smacht naar personeel

OOSTENDE - Rond deze tijd maken de horeca en de kust zich volop klaar voor het nieuwe seizoen. Ook de strandbars schieten opnieuw als kastelen uit het zand. Mooi, denk je dan, maar onder het zand schuilt een majeur probleem: mensen vinden.  

Zoals bekend heeft corona voor een leegloop gezorgd in de horeca. De onzekerheid die gepaard ging met de maandenlange sluitingen, deden veel horeca-personeel uitkijken naar een andere job. Gezien de grote vraag vanuit andere sectoren, was het een klein kunstje om elders aan de slag te gaan. Nu wordt het probleem van de horeca aan de kust bijzonder pijnlijk bloot gelegd. Uit cijfers van de VDAB blijkt dat overduidelijk. Zo noteerde VDAB West-Vlaanderen eind februari meer dan 1.000 openstaande horecavacatures. In de kustregio alleen waren dat er 730.

Nieuw opleidingscentrum

De VDAB zegt dat ze  daarom alles in het werk stelt om geschikte kandidaten toe te leiden naar de sector. Zo realiseerde VDAB zopas in z’n opleidingscentrum horeca in Oostende een gloednieuwe ‘VDAB opleidingsbar’. Deze bar vormt een mooie aanvulling op het bestaand didactisch restaurant Eau’stende en maakt het mogelijk om werkzoekenden een volwaardige opleiding bistromedewerker ‘Barista’ en bistromedewerker Cocktails/Mocktails te geven. Op deze manier kan de dienst nieuwe, goed opgeleide krachten laten instromen in de horecasector.

Vlaams Minister van Werk Hilde Crevits zal deze nieuwe opleidingsinfrastructuur volgende week officieel openen.

foto: Michaël Cambien