SDWorx_Afbeelding

Het Vlaams opleidingsverlof in een notendop

Ken jij de opvolger van het betaald educatief verlof? Voor velen is het nog onbekend, maar sinds 2019 kunnen Vlaamse werknemers uit de privésector die een opleiding willen volgen, gebruik maken van het Vlaams opleidingsverlof (VOV). Medewerkers mogen hiermee lessen volgen tijdens de werkuren en met behoud van loon, weliswaar met enkele geldende beperkingen.

Goed om te weten: opleidingen die gestart zijn vóór 1 september 2019 vallen onder de regeling van het vroegere betaald educatief verlof tot 31 december 2021. Alles nadien valt onder het Vlaams opleidingsverlof, met volgende krachtlijnen:

1. Dubbele verlofuren voor volgend schooljaar

Elke voltijdse werknemer in de privésector in Vlaanderen heeft recht op max. 125 uur opleidingsverlof voor opleidingen die hij zelf kiest. Voor het schooljaar 2021-2022 heeft die bijkomend recht op max. 125 uur voor opleidingen die de werkgever voorstelt zonder verplichting voor de werknemer. In beide gevallen is dit met loonbehoud.

Als werkgever kan je het loon wel beperken tot een loonplafond. Het grensbedrag werd voor 2021-2022 vastgelegd op 3.047 euro. Dit is onder voorbehoud van de publicatie in het Belgisch Staatsblad, na de goedkeuring van dat ontwerp van KB door de Ministerraad op 23 juli 2021. Op het moment van schrijven was dat nog niet het geval.

Voor deeltijders die minstens halftijds werken, wordt het recht pro rata berekend. Op de website van de Vlaamse overheid vind je een handige rekentool.

2. Forfaitaire terugbetaling

Net als bij het betaald educatief verlof kan je als werkgever 21,30 euro terugbetaald krijgen voor elk opgenomen VOV-uur. Die tussenkomst vraag je digitaal aan tot 3 maanden na de start van de opleiding. Bij elke kwartaalaangifte vermeld je het aantal opgenomen uren opleidingsverlof. Uiteraard kun je dit doen via het loonpakket van je sociaal secretariaat.

3. Arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleidingen

Om voor een opleiding VOV te krijgen, moet het om een arbeidsmarkt- of loopbaangerichte opleiding gaan om duurzame carrièrepaden mogelijk te maken. Bedrijfsspecifieke opleidingen die intern worden georganiseerd of over de interne werking gaan, zijn dus uitgesloten. Andere opleidingsvormen, zoals ‘training on the job’, werkplek- en afstandsleren komen ook in aanmerking.

Via deze website zoek je snel en makkelijk op of een bepaalde opleiding recht geeft op VOV.

Opleiding Vlaams opleidingsverlof

Alles te weten komen over het VOV en het aanvraagproces? SD Worx organiseert een opleiding Vlaams opleidingsverlof tijdens Payrollville op 14 oktober 2021.

SD Worx is meer dan een sociaal secretariaat. De hr-partner biedt een complete dienstverlening op het vlak van payroll, hr-administratie, optimale verloning en slim inzetten van medewerkers.