KORTRIJK – Van 1900 tot 1975 was design meubelfabrikant De Coene een gevestigde waarde in Kortrijk en ver daarbuiten. Nu zijn de meubelen veel geld waard. De Roeselaarse architect Noël Hostens bestudeert, archiveert en verzamelt de productie inmiddels al 25 jaar. Een hele verdienste, want de meubels van De Coene waren wereldwijd bekend en gereputeerd.
In de loop van deze bijna 25 jaar archiveerde Noël Hostens alles wat hij bijeen kon vinden. “Van bepaalde inventarisaties hebben wij een volledige studie (rapport) opgemaakt”, aldus Hostens. “Met ex-De Coene medewerkers hebben wij ook gesprekken gehad, waarover wij dan soms een verslag hebben gemaakt. Door deze bijna 25 jaar durende studie hebben wij een goed idee van wat De Coene heeft geproduceerd tussen 1900 en 1975. Maar er zijn ook nog heel wat archieven niet teruggevonden ofwel definitief verdwenen. Wij zijn er ons van bewust dat nog heel wat prachtige ontwerptekeningen, aquarellen, documenten (facturen, briefwisselingen, toonzaalfoto’s, catalogusfoto’s…) niet werden teruggevonden en dit om uiteenlopende redenen: er zijn bombardementen op de De Coene fabriek geweest (begin WOII 1940 en eind WOII 1944), er zijn branden geweest en ook herstructureringen. Op het einde van de firma De Coene was er ook een vereffening (1975 en 1977). Er kunnen nog archieven zijn bij familie van De Coene, bij ex-medewerkers, bij personen, verzamelaars waarvan wij nog niet op de hoogte zijn. Sommige families hebben bij aankoop van De Coene-ensembles de De Coene documenten bewaard, maar dit is eerder zeldzaam.”
Belangrijke info
Het Rijksarchief te Kortrijk bezit ook omvangrijke en interessante dossiers (tekeningen en foto’s van meubelen) over de firma De Coene. “Wij zijn er ons van bewust dat nog heel wat prachtige De Coene interieurs, De Coene ensembles of De Coene meubelen nog steeds onbekend zijn gebleven”, aldus Hostens. “Het is nog altijd mogelijk dat De Coene documenten zich nog in laden van kasten bij personen thuis bevinden, maar die zich er niet van bewust zijn dat deze documenten belangrijk zijn en ook gezocht worden voor de inventarisatie. Dankzij ons onderzoek maken wij elk jaar toch goede vooruitgang. De vooruitgang is mede te danken aan personen die ons spontaan op de hoogte brengen van hun De Coene informatie. De vooruitgang is ook te wijten aan ons proactief onderzoekswerk. De informatie die wij ontvangen en de informatie die wij zelf vinden, houden elkaar in evenwicht, elk ongeveer 50 procent. Al wie een steentje (of een grote steen) bijdraagt aan het onderzoek zijn wijn erg dankbaar, want het De Coene meubeldesign is heel belangrijk erfgoed.”