’t Veer oktober 17

Herman Wenes, boegbeeld van ’t Veer, krijgt collectief adieu

MENEN – Herman Wenes wordt uitgewuifd bij ’t Veer omwille van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Het maatwerkbedrijf groeide onder impuls van Wenes uit van eenmansbedrijf tot circa 700 man vandaag. Daar hoort op 24 augustus aanstaande een passende hulde bij. 

In augustus krijgt Herman Wenes (64) het huldigingsfeestje aangeboden dat hij ruimschoots verdient. Bij ’t Veer heet het dat de voorman nu een komma plaats in zijn carrière. De hyper dynamische ondernemer blijft immers actief op sectoraal niveau als voorzitter van de overkoepelende beroepsorganisatie 4Werk. Daar wacht hem ook meer dan genoeg werk.

Herman Wenes was 34 jaar actief als directeur en stichter. Het begon allemaal met het aanbieden van een aanvaardbare en op maat gesneden job aan twee mensen die in de psychiatrische kliniek van menen een veeleer gesloten leven leidden. Wenes was overtuigd dat aangepast werk bieden aan deze mensen, een veel beter idee was.

Met ’t Veer stond Herman Wenes aan de wieg van de sociale economie in West-Vlaanderen. Vandaag vinden duizenden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zinvol à la carte werk. De West-Vlaamse maatwerkbedrijven (vroeger: beschutte werkplaatsen) zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot belangrijke jobverschaffers maar ook tot soliede partners van het regulieren bedrijfsleven. Wat de notie ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ betreft, heeft Wenes er zo zijn eigen kijk op: “Wie heeft een afstand tot de arbeidsmarkt? De persoon of de markt? Een gewone ondernemer start vanuit een gat in de markt, een sociale ondernemer vanuit een gat in de samenleving. Sociale en reguliere economie moeten hier eens goed over nadenken en alle schotten openzetten. Want markt en samenleving mogen elkaar niet tegenspreken.”