Zeebrugge eigen luchtfoto

Haven Zeebrugge wil voorbereid zijn op het waterstoftijdperk

ZEEBRUGGE - Om de uitdaging van de transitie naar een koolstof neutrale samenleving tegen 2050 aan te gaan, moeten we verder kijken dan onze eigen productie van hernieuwbare energie die we in het Belgische binnenland of offshore opwekken. Waterstof lijkt voor alle experts een energiebron van de toekomst te worden. De haven van Zeebrugge heeft in samenwerking met een aantal vooraanstaande partners (DEME, Engie, Exmar, Fluxys, enzovoort) zopas een feasability studie afgerond naar de technische en economische haalbaarheid. Daarmee is de basis gelegd voor concrete vervolgstappen. Denk onder meer aan pilootprojecten voor de levering/import van duurzame energie door middel van groene moleculen uit landen waar wind en zon in overvloed beschikbaar zijn. 

Om een betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam energiesysteem te realiseren, zal de lokale productie van zon en windenergie aangevuld moeten worden met aanvoer van een deel van de nodige hernieuwbare energie uit het buitenland, zo bevestigt de studie. Moleculen kunnen als energiedrager fungeren om groene energie op een efficiënte manier te transporteren via pijpleidingen en schepen. Waterstof, als drager van hernieuwbare energie, speelt daarbij een belangrijke rol in de mix van oplossingen voor eindgebruikers.

Na grondige analyse van alle elementen, concludeert de studie dat de import van deze vorm van hernieuwbare energie een noodzakelijke en haalbare oplossing is voor het toenemend grote tekort in West-Europa. Verschillende soorten van waterstof afgeleide dragers afkomstig uit diverse bevoorradingsregio’s zullen tegen 2030-2035 kosten competitieve hernieuwbare energie en grondstof kunnen leveren. De meest belovende groene energiedragers zijn ammoniak, methanol en synthetisch methaan. Deze kunnen worden ingezet via bestaande transportmodi – als pijpleidingen en vooral maritiem transport – en groeiende afzetmarkten, wat een snelle start stimuleert.

Nieuwe rol voor Zeebrugge

Tom Hautekiet, de nieuwe CEO van de Zeebrugse haven, onderschrijft voluit de ambities richting waterstof. “Als multifunctionele energiehub die beschikt over jarenlange knowhow en de nodige state-of-the-art LNG infrastructuur (opslagcapaciteit en pijpleidingen), is de haven van Zeebrugge uiterst geschikt om de waterstofdragers van de toekomst te ontvangen”, aldus Hautekiet. “Samen met de partners in deze coalitie, wil Zeebrugge haar rol in de toekomstige projecten rond de import en opslag van waterstof verder ontwikkelen en meewerken aan het ontwikkelen van de waterstofeconomie.”

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas