Voor vrachtwagenchauffeurs was het gebied rond de haven van Zeebrugge vorige week geen pretje. Door boerenprotesten geraakten ze niet ter plaatse. Drie dagen lang stonden zo’n 2.000 vrachtwagenchauffeurs stil, zonder eten of sanitair. Voka heeft nu berekend dat de economische schade voor de haven voor die periode ongeveer 50 miljoen euro bedraagt.
“Het is een optelsom van de toegevoegde waarde van elk bedrijf in Zeebrugge en de verloren kost van transport”, zei Dieter Coussée namens Voka West-Vlaanderen aan VRT. “Een vrachtwagen kost 100 euro per uur. Voor 2.000 vrachtwagens 3 dagen lang komt dat op 20 miljoen euro. Daarnaast creëren alle bedrijven een toegevoegde waarde van 10 miljoen euro per dag. 3 dagen is er niets geproduceerd, dus is dat een verlies van 30 miljoen euro. Tel dat samen en je komt op een bedrag van 50 miljoen euro. Dat is hallucinant. We begrijpen ook niet goed waarom de boeren de haven viseerden. Van hieruit wordt verse voeding – hun product – net geëxporteerd, bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk. Het is zelfs contradictorisch om dat stil te leggen.”
Wereldwijde reputatieschade
Dan is er natuurlijk ook nog de reputatieschade. “Wij hebben internationaal een goeie naam”, liet ondervoorzitter en burgemeester Dirk De fauw (CD&V) weten aan de media. “We krijgen alles op tijd en op een goeie manier ter plaatse. Door de protesten loopt alles vertraging op en het gerucht dat we vatbaar zijn voor stakingen en protesten, gaat snel wereldwijd rond.”
Bij de haven en Voka hopen ze dat de gesprekken tussen politici en de boeren iets uithalen.