In Oostende zullen naar verwachting vanaf 2030 ongeveer 400 turbines moeten worden ontmanteld. Zodra de windturbines zijn ontmanteld, kunnen de verschillende materialen (staal, koper, aluminium, kabels, beton, metalen,…) naar de meest geschikte recyclingkanalen worden geleid. De sterke recente cluster van de circulaire industrie in de haven van Oostende versterkt de blauwe economie en vice versa. Binnen de blauwe economie wordt het circulaire verhaal steeds belangrijker.
Samen met andere havens, kennisinstellingen en economische beleidsactoren onderzoekt Haven Oostende de mogelijkheid om binnen deze nieuwe markt een actieve rol te spelen en de cluster van de circulaire industrie hierbij actief te betrekken.
Haven Oostende laat weten alle infrastructuur en kennis in huis te hebben om ontmantelingsprojecten te faciliteren. De REBO zwaarlastterminal is uitgerust om dergelijke installaties te behandelen.
Nationaal en internationaal
Het is belangrijk om zowel op nationaal als internationaal niveau nauw overleg te voeren over de ontmanteling van offshore windparken. Daarom nam Haven Oostende, in samenwerking met institutionele en private actoren, het initiatief om een platform te lanceren waar verschillende vaardigheden en expertises samengebracht worden om oplossingen te vinden via de implementatie van synergie n.
In het kader van de toekomstige ontmanteling van de offshore windturbines richtte Haven Oostende zich vervolgens op de haven van Luik met het oog op het transport over water van de in de Noordzee geïnstalleerde windturbines (of delen van windturbines) op het land tot aan Luik en om de verschillende elementen in de industrieën in de Luikse regio te recyclen.
De synergie tussen Haven Oostende en de haven van Luik is een vruchtbare uitwisseling van expertise, waarbij de ene haven zijn knowhow in offshore windparken deelt met de andere, terwijl die laatste zijn specialisatie in onshore windparken bijdraagt, zo laten beide partijen weten.