Maertens hans 20

Hans Maertens (Voka) vraagt beleid om perspectief

LICHTERVELDE - Hans Maertens, de (West-Vlaamse) topman van Voka Vlaanderen, dringt bij het beleid aan op een stappenplan, zodat ondernemers opnieuw 'courage' en perspectief krijgen. De bedoeling moet zijn dat ondernemers kunnen ondernemen en zo mee voor nieuwe welvaart helpen zorgen.   

“We moeten absoluut een derde golf vermijden”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka Vlaanderen. “Maar bedrijven – zeker uit de gesloten sectoren – willen perspectief wanneer en vooral onder welke voorwaarden de maatregelen kunnen opgeheven of versoepeld worden. Ondernemers en hun medewerkers worden stilaan moedeloos en snakken naar courage. Een derde golf zou een mokerslag zijn, zowel voor de gezondheidszorg als voor de economie. Tien maanden na de eerste lockdown snakken onze bedrijven en hun medewerkers naar een positief perspectief.”

Het omzetverlies in januari wordt volgens de recentste Voka-enquête geschat op gemiddeld 9 procent. “Wat hoog blijft, en waardoor we in een 90%-economie zitten”, aldus steeds Maertens. “Het verlies aan arbeidsplaatsen zal voor 2020 uitkomen op 55.000 jobs, vergeleken met 2019. Voor 2021 wordt een verlies van 40.000 arbeidsplaatsen verwacht. Zeker kleinere en middelgrote bedrijven hebben het erg moeilijk. En een aantal sectoren blijven gesloten of moeten werken op een sterk verminderde capaciteit.”

Laat ons ondernemen

Net daarom is er nood aan een positief perspectief. “Laat ons ondernemen en geef ons meer duidelijkheid over de aanpak van de coronacrisis tot de zomermaanden”, zegt de Voka topman nog. “Laat ons de blik verleggen naar de toekomst.”

Maertens roept het beleid op uitgewerkte scenario’s te schrijven voor het komende half jaar, met onder meer performante testing- en tracing, zeker tot de vaccinaties voldoende zijn uitgerold. Op basis van de beschikbare data moeten lokale besmettingshaarden ook veel sneller ingedijkt worden met gerichte en lokale maatregelen. Ook de vaccinatie moet sneller, eenduidiger en krachtiger worden aangepakt. “Landen die snel en goed vaccineren, creëren een competitief voordeel”, besluit Maertens. “Last but not least is er nood aan een roadmap wanneer contactberoepen, de horeca, de evenementensector enzovoort weer open kunnen, wanneer telewerk wordt aangeraden maar niet langer verplicht, de avondklok wordt opgeheven, het reizen weer mogelijk wordt, de sociale contacten weer kunnen worden opgebouwd, we weer kunnen winkelen met twee, het onderwijs weer op volle toeren kan draaien. Een snellere en goed georganiseerde vaccinatie, een krachtdadige beheersingsstrategie en heldere communicatie van onze regeringen zijn daarin cruciaal. Dit alles is nodig zodat samenleving en economie in 2021 op een aanvaardbare termijn weer open kunnen en er opnieuw perspectief  komt voor mensen en ondernemingen.”