Advies 1 : ga voor excellentie
Hans Maertens neemt de kennis van wiskunde als voorbeeld. In 2003 haalde Vlaanderen voor zijn opleidingen wiskunde de hoogste internationale norm. Vandaag behoort Vlaanderen tot de sterkste dalers. Op alle beschikbare indicatoren gaat Vlaanderen trouwens achteruit, zowel in het secundair als in het lager onderwijs.
Advies 2: besteed het budget wijs
We behoren tot de landen die het grootste overheidsbudget besteden aan het secundair onderwijs. Estland besteedt maar haf zo veel, maar toch staat dat land aan de absolute top met zijn onderwijs. Conclusie: het is dus geen kwestie van meer middelen, maar van een beter beheer van de bestaande middelen. Concreet: minder geld voor lonen, meer geld voor infrastructuur, digitalisering en innovatie
Advies 3: zet het personeel beter in
Goede leraren zijn de beste garantie op goed onderwijs, maar zijn moeilijk te vinden. Nochtans hebben we meer leerkrachten dan in andere landen. Specialisatie is een goed idee. Te veel scholen bieden dezelfde studierichting aan in dezelfde regio.
Advies 4: maak een modern HR-beleid mogelijk
Het personeelsbeleid is te centralistisch. Geef schoolbesturen meer bewegingsvrijheid om een eigen HR-beleid te voeren. Scholen die dat goed doen zullen meer tevreden leerkrachten tellen.
Advies 5: versterk de samenwerking met de ondernemingen
Promoot het duaal leren. Vlaanderen heeft op dat vlak een enorme achterstand.
Advies 6: professionaliseer het management
Scholen moeten evolueren naar sociale ondernemingen of kmo’s, waar de betere bestuurders een plaats krijgen en de middelen efficiënt kunnen ingezet worden. Geeft opnieuw meer armslag aan de lokale scholen.