maertens-hans

Hans Maertens roept de premier op tot actie

Quosmaertens-hansque tandem abutere patientia nostra? Hoe lang zal je ons geduld nog op de proef stellen? Zo zou je ongeveer, en met een verwijzing naar de beroemde Catalina, de column kunnen samenvatten die Voka-topman Hans Maertens, in naam van de Vlaamse ondernemersgemeenschap,  schreef aan het adres van premier Charles Michel.

Als politieke motieven de groei hypothekeren, moet de premier ingrijpen, aldus Maertens. Door de groeiende onzekerheid op het internationale toneel moeten landen zich meer en meer individueel aanprijzen als investeringsregio. Als België die race niet wil verliezen, moet premier Michel de politieke vaudeville rond de vennootschapsbelasting stoppen. Want er zit iets fundamenteel verkeerd met de aantrekkelijkheid van België bij buitenlandse investeerders. Het is een alarmsignaal dat we niet mogen negeren. Meer dan ooit heerst onzekerheid op het internationale economische en politieke toneel. Er is de Brexit, het drama rond CETA, de verkiezing van Donald Trump en straks zijn er ook verkiezingen in onze buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland. De kaarten worden grondig door elkaar geschud. Als we het straks zonder de steun van Amerika en zonder een open relatie met de Britten moeten doen, dan zullen ook wij ons economisch moeten heruitvinden, aldus Maertens.

De Voka-topman, die afkomstig is uit Lichtervelde, wijst er op dat andere landen volop bezig zijn met hun fiscaliteit te hervormen. Zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk wil zijn vennootschapsbelasting grondig doen dalen. Zo gaat het VK bijna zeker de vennootschapsbelasting verlagen tot 15 procent. Duitsland trekt volop de kaart van “Industrie 4.0” en kiest voor een nauwe samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en onderzoeksinstellingen om de maakindustrie van morgen in het land te houden. Heel wat landen, zoals Nederland en Frankrijk, hebben ook plannen om de lasten op arbeid te verlagen. Terwijl zij maatregelen nemen, wordt daar in België alleen maar over gepraat. Nochtans kan onze economie een grondige boost gebruiken. De economische groei bedroeg vorig jaar slechts 1,2 procent. We zitten achteraan in het Europese peloton. Maar we hebben groei nodig om jobs te creëren en onze sociale zekerheid en overheidsuitgaven te blijven financieren. Een hervorming van de vennootschapsbelasting is meer dan ooit nodig. Met ons nominaal tarief van 34 procent prijzen we ons uit de Europese markt. Daarnaast dwingt Europa ons om een aantal fiscale regimes aan te passen. Bedrijven schreeuwen om meer eenvoud en transparantie. Terwijl landen als Nederland maatregelen nemen, wordt daar in België alleen maar over gepraat. Niet alleen ligt het antwoord daarop klaar, het is daarenboven budgetneutraal. Het slaat dus geen gat in de begroting. Waar wachten we nog op? Hoeveel noodkreten van top-CEO’s zijn er nodig om onze beleidsmakers te laten beseffen dat ze dringend moeten ingrijpen? Hans Maertens besluit: “Moeten we echt wachten tot grote investeerders hier wegtrekken, met banenverlies tot gevolg?” (KC)