Volgens minister Crevits heeft Vlaanderen alle troeven in huis om internationaal uit te pakken en voorziet daarom ook in 1,8 miljoen euro steun voor de ontwikkeling van de sector.
De zogenaamde EdTech-sector groeit wereldwijd. Heel wat onderwijs- en opleidingsvormen zijn vandaag digitaal. Denk aan technologische innovatie in het onderwijs, aan spelgebaseerd leren of aan virtual reality. Ook Vlaanderen heeft heel veel wetenschappelijke en industriële knowhow om internationaal mee te spelen aan de top.
Het nu officieel geïnstalleerde Edtech Station moet aan krachtenbundeling om digitale evoluties te versnellen. Want, zoals Kulak-rector Piet Desmet het formuleerde: levenslang leren is voor iedereen een must en een opdracht. “We voorzien daarom in de nodige faciliteiten om te experimenteren en samenwerkingen op te zetten, zodat innovatie, onderzoek en nieuwe projecten er welig kunnen tieren”, zei Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits.
Nieuwe opportuniteiten
Leerlingen en leerkrachten vinden vandaag meer dan ooit de weg naar digitale lespakketten met lesvideo’s, online oefeningen en toetsen, of virtuele klaslokalen voor afstandsleren. Bovendien komen zij na hun vorming in het reguliere onderwijs vaak terecht in een bedrijfscontext waar steeds meer gebruik wordt gemaakt van digitale technologieën bij opleidingen of bijscholingen.
Onderwijs en de bedrijfswereld moeten elkaar meer dan ooit ‘kruisbestuiven’, zo luidt de onderliggende filosofie van het Edtech Station. Hybride leren en mobile learning zijn ook geen onbekende termen bij bedrijven. De ontwikkeling van deze educatieve technologieën biedt heel wat opportuniteiten voor de Vlaamse economie.
Bedrijven als motor
De Vlaamse EdTech-sector is vandaag divers en rijp voor groei. Zo zijn een 70-tal bedrijven als Rhinox, MySkillCamp, Play It Safe, Signpost, Televic, De Cronos Groep en Barco al aan de slag met educatieve technologie. Alle bij Edtech Station betrokken partijen hopen nu op een soort van sneeuwbaleffect en hopen dat nog meer bedrijven de noodzaak inzien van een digitale en educatieve strategie die moet dienen als bottom line voor de toekomst. Met Hangar K dat zich profileert als eco platform kunnen ook andere bedrijven hun hartje ophalen en die ambities waarmaken met anderen.
Vlaanderen heeft alvast één grote troef in handen inzake wetenschappelijke knowhow. Het Smart Education programma van imec helpt daarbij, net als het praktijkgericht onderzoek aan onze hogescholen. Dankzij de financiële injectie van Vlaanderen, krijgt Edtech voor het eerst een eigen structuur, team én dus focus.
Bovendien kan het nieuwe EdTech Station ook beroep doen op het netwerk van de founding partners én het ecosysteem van Hangar K in hun conceptuele en commerciële uitbouw. Hangar K krijgt zo – naast gaming – nog een extra groeipoot (onderwijs). “Mijn ambitie is om met deze twee speerpunten dé referentie te worden in Vlaanderen, België en Europa”, aldus nog Arne Vandendriessche, CEO van Signpost en voorzitter van Hangar K en het nieuwe EdTech Station.