KORTRIJK – Hangar K, dat jong ondernemerschap onderdak wil geven, en intercommunale Leiedal, dat ruimte creëert om te ondernemen, slaan de handen in elkaar. Bedoeling is om het door Leiedal aangekochte Textielhuis en het voormalige Den Beer in hartje Kortrijk uit te bouwen tot een inspirerende ruimte om te ondernemen in de binnenstad: K-orner. Hangar K barst al een tijdje uit zijn voegen en zocht uitbreiding.
Sinds zijn start in 2018 wil Hangar K jong ondernemerschap stimuleren met een sterke connectie naar de 4 kennisinstellingen die Kortrijk rijk is. De ambitie van Hangar K blijft om de braindrain van jong talent om te zetten in een braingain door ondernemerschap in Zuid West-Vlaanderen te stimuleren. Met een aantal sterke groeiers zoals GetDriven, Play it Safe en MyAddon bewijst het dat deze ambitie kan waargemaakt worden. Om de groei verder te versterken is Hangar K een partnership aangegaan met Leiedal om zo ruimte te geven aan de groeiers. Een partnerschap dat banen schept en tegelijk de slimme ondernemers van morgen hier houdt. Ook dat is streekontwikkeling.
Generatie Z
De werknemers en starters van morgen, de zogenaamde generatie Z, geloven in een werkplek die geconnecteerd is met een groter bruisend geheel. Leiedal wil daarop inspelen door in de stadskern de mogelijkheid te creëren voor starters om hun eigen onderneming uit te bouwen. Voorzitter van Leiedal Wout Maddens legt uit: “Kernversterking is een speerpunt in het beleid van Leiedal. Door wonen, werken en beleven te verweven in de stadskern, creëer je aantrekkelijke en levendige kernen met bijkomende voordelen op het vlak van efficiënt ruimtegebruik, mobiliteit, en werkgelegenheid.”
Het project in de Rijselsestraat moet uitgroeien tot een ruimte waar ondernemers kunnen doorgroeien. “Hierdoor kan de ruimte van Hangar K op het Nelson Mandelaplein zich verder focussen op cocreatie en het ondersteunen van ondernemers met hun onderneming in een zeer vroeg stadium. Eenmaal ondernemers verder willen doorgroeien kan de nieuwe locatie in de Rijselsestraat fungeren als scale-up space, ” verduidelijkt Vincent Vanderbeck, CEO van Hangar K.
Stadskern met pit
K-orner is de naam die Hangar K en Leiedal geven aan het project op de hoek van de Rijselsestraat met de Jan Persijnstraat, beter gekend als het voormalige winkelpand “De Beer”. K-orner, met de K van Hangar K, de K van Kortrijk, de K van kernversterking en last but not least, de K van kool, want groeien als kool, dat doen de starters in onze regio. In een eerste fase zal Hangar K zijn community uitbreiden naar het winkelpand op de hoek van de Rijselsestraat en de Jan Persijnstraat. Het winkelpand beslaat 250 vierkante meter over drie verdiepingen. Leiedal en Hangar K gaan hiervoor een overeenkomst aan voor een jaar.
In de nieuwe hub zullen een aantal ondernemers volop en duurzaam hun ding kunnen doen. Bild, #hackyourjeans, Trompet en Emiel zijn maar een paar van de ondernemers die er in maart zullen in trekken. Daarnaast zal er ook ruimte gemaakt worden om de student-ondernemers die het #GivMoBuzze traject binnen Hangar K volgen een plaats te geven. Bijkomende projecten met studenten van zowel Howest als Vives staan in de stijgers.