Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten landde deze week voor haar Ronde van Vlaanderen in Rekkem, waar ze een bedrijfsbezoek bracht aan de kmo Vanrobaeys, familie- en nichebedrijf ‘par ecellence’. Vanrobaeys is gespecialiseerd in voeders voor duiven.
Managing director Tom De Meester mocht als gastheer optreden hij kweet zich met bravoure van zijn taak. Zijn gastvrouw viel bij momenten met de mond open over wat ze hoorde. De familie Vanrobaeys mag zich in zijn sector een wereldspeler noemen in de duivenwereld. In België (goed voor veertig procent van de omzet) is het sowieso marktleider, en in het buitenland (zestig procent) zijn de West-Vlaamse duivenvoeders vertegenwoordigd in liefst 36 landen. De kmo is goed voor een omzet van 9 miljoen euro, en er werken elf mensen. In eigen land vindt het duivenvoerder zijn weg via tachtig dierenspeciaalzaken, in het buitenland wordt gewerkt met groothandelaars.
Tom De Meester en zijn echtgenote Nele Vanrobaeys vertegenwoordigen de derde generatie en krijgen nog altijd voluit steun van de tweede generatie, vertegenwoordigd door Bart Vanrobaeys en zijn echtgenote Ria Castelin. De firma Vanrobaeys heeft het vooral van zijn kwaliteit en zijn breed aanbod, met liefst 55 verschillende referenties. “Onze sterkte ligt ook in het feit dat we erg goed luisteren naar wat de klanten willen”, aldus Tom De Meester. “Zo weten we ons aanbod altijd maar uit te breiden en te verfijnen. We kennen de sector na al die jaren door en door en maken, op basis van aangekochte grondstoffen, zelf onze bereidingen.”
Gwendolyne Rutten had niets dan lof voor het entrepreneurship van de familie Vanrobaeys. Volgens de Open Vld-voorzitster is de kmo-wereld, net als honderd jaar terug met de industriële revolutie, vandaag op een kantelmoment gekomen met dank aan de digitale evolutie, of beter revolutie.