Thérèse Malysse werd in de zomer van 1944 geboren uit het kroostrijke gezin (acht kinderen) van Michel en Elisabeth Malysse (moeder was van Franse afkomst en kwam zich op 21-jarige leeftijd in onze contreien vestigen nadat ze Michel had ontmoet als leverancier van vlas). De Malysses waren in de gouden tijden vlasindustriëlen met naam en faam. Maar toen de vraag naar vlas hier instortte, ging Michel Malysse op zoek naar een nieuwe uitdaging die hij uiteindelijk vond in een plaatselijke wasserij Zonneglans, die hij samen met zijn twee oudste zonen Paul en Marc zou uitbouwen tot een uit de kluiten gewassen bedrijf (Sterima).
Bezig bijtje
Thérèse kende de ondernemersverhalen van uit haar jeugd en van aan de keukentafel. Het gezin Malysse was een warm nest waar een meeslepende positieve sfeer hing, zo staat te lezen in het boek dat de geschiedenis vertelt van het bedrijf Malysse-Sterima, en waarin ook de familiekroniek nader wordt belicht. Maar toen het vlas de dieperik indook, maakte de jonge Thérèse op een donkere decemberavond ook mee hoe haar ouders met betraande ogen hun mooie werk verloren zagen gaan.
Maar versagen staat niet in het woordenboek van de Malysses, en met een nieuwe activiteit zouden ze heldhaftig en moedig zorgen voor nieuw en fris ondernemerschap. Vlas en was, het was uiteindelijk maar één letter verschil, toch? De spirit van ondernemerschap en hard werken zat er ook altijd ingebakken. Ook het opgroeiende ‘bezige bijtje’ Thérèse werkte halfweg de jaren vijftig – ze was amper een tiener – mee om in het bedrijf van haar ouders klusjes mee op te knappen met haar bezige handen. Werken als basis voor welvaart, het zat er van jongs af aan in. Wasserij Zonneglans was geen bedrijf, het was het werk van een immer bedrijvige familie waar lief en leed warmhartig en met zijn allen werd gedeeld.
Grote empathie
Die grote empathie heeft het leven van Thérèse Malysse altijd gekenmerkt. Zorg voor de ander, was haar grootste bekommernis. Voor ze huwde met Guido Vandermarliere, op haar 21ste, stond ze in het drukke gezin mee in voor de goede gang van zaken omdat helpen nu eenmaal ‘plezant’ was. Zowel de grootouders als de kleinere zusjes (de nakomertjes Hilde en Mia) konden rekenen op de enthousiaste zorg van de opgroeiende Thérèse. In 1965 stapte ze in het huwelijksbootje, nadat ze Guido Vandermarliere had leren kennen op een feest.
Une grande dame
Haar hele leven lang, trouw aan de zijde van ondernemer par excellence Guido Vandermarliere, bleef ze in de schaduw toch mee bepalend voor de te varen koers. Voor haar man was ze een zielsverwant, een inspirator, de leading lady achter de schermen, de sterke vrouw achter een sterke man. Haar drive en levensvreugde – met een lach dieper dan de Grand Canyon- waren legendarisch en zal iedereen die haar pad mocht kruisen, altijd bijblijven.
Het gezin laat drie kinderen na (Katrien, Sofie en Fred) die net als hun ouders en voorouders het ondernemersbloed door hun aderen voelen stromen. De redactie van Made in wenst zijn diepste medeleven te betuigen bij het verlies van ‘une grande dame‘ die groots was in haar enthousiasme maar evenzeer in haar eenvoud.
(KC)