De plannen van de start-up waren concreet. “De bouwplannen waren er, er zijn omgevingsvergunningen aangevraagd, alles was klaar om van start te gaan”, zegt CEO Declerck aan Belga.
Het bedrijf was van plan om in de haven plasticafval te verwerken tot nieuwe plastic toepassingen en producten. Het bedrijf mikte op een totale aan- en afvoer per schip van 500.000 ton per jaar en er zouden 110 nieuwe banen worden gecreëerd. Die plannen gaan dus niet door.
Alternatieve investering
Volgens Declerck zijn goedkope plastics uit China de oorzaak. “De markt werd overspoeld door zogenoemde ‘virgin plastics’ uit China”, aldus Declerck. “Als je gerecycleerde product duurder is dan de goedkope plastics uit China valt het businessmodel uiteen. Dat is ook hier het geval. Daarom gaat de investering van het bedrijf niet door.”
Wel heeft de haven intussen een nieuw bedrijf aangetrokken dat actief is in dezelfde sector. “We hebben een overeenkomst getekend met een nieuw bedrijf, waarvan we de naam later nog bekendmaken”, zegt de CEO van de haven nog. “Het bedrijf zal ook voor nieuwe jobs zorgen, maar weliswaar wel op kleinere schaal.”
foto: archief Charlotte Verkeyn en Dirk Declerck (Haven Oostende)