Bouw algemeen beeld

Goed nieuws en slecht nieuws uit de bouwsector

KORTRIJK - Volgens de beroepsfederatie Bouwunie was 2022 voor de bouwsector een jaar met een lach en een traan. Er gingen een record aantal bouwbedrijven over de kop, en West-Vlaanderen volgde die trend integraal. Het goede nieuws is dan weer dat de sector meer dan ooit starters wist te bekoren.     

Vorig jaar gingen in Vlaanderen maar liefst 1.080 bouwbedrijven failliet. Het hoogste aantal ooit. Het is van 2014 geleden dat de kaap van 1.000 failliete bouwbedrijven overschreden werd. De Bouwunie laat weten niet verbaasd te zijn van die trend. “De voorbije jaren lezen zowaar als een kroniek van een aangekondigd record”, zo stelt Bouwunie.

De bouworganisatie doelt op de moeilijke coronajaren waar veel bouwbedrijven hun reserves moesten aanboren, gevolgd door de stijgende materiaalprijzen, de oplopende energieprijzen en de historische loonindexatie. Daarbovenop haken heel wat kandidaat-(ver)bouwers af. Recent nog raakte bekend dat het aantal bouwvergunningen in 2022 drastisch daalde. Voor heel wat bedrijven was 2022 daarom de genadeslag.

Relatie met starters

Anderzijds speelt het hoge aantal starters (1.900 in Vlaanderen) ironisch genoeg ook een rol in het hoge aantal faillissementen. “Jonge bedrijven zijn kwetsbaarder, net omdat ze nog geen of onvoldoende financiële buffer hebben”, laat de Bouwunie weten. “Hoe meer starters, hoe groter het risico op meer faillissementen”.

Belangrijk blijft ook wel dat de aangroei van de starters de laatste jaren nog altijd sterker stijgt dan de aangroei van het aantal faillissementen.
De voorbije jaren boomde het aantal starters in de bouwsector. “In de bouw is altijd werk”, stelt de organisatie. “Mensen blijven bouwen of renoveren. In die zin is onze sector heel aantrekkelijk voor kandidaat-ondernemers. Maar als jong bedrijf heb je nog niet zoveel reserves. In moeilijke tijden zoals nu met hoger oplopende kosten en twijfelende of afhakende klanten, krijgen die het moeilijk. Bovendien heb je sinds de afschaffing van de vestigingswet geen bedrijfskennis of specifieke beroepskennis meer nodig om te starten, waardoor veel starters zich met te weinig voorkennis en bagage in het ondernemersavontuur storten. Maar dus ook gevestigde bedrijven die tijdens corona hun reserves opgebruikt hebben, zitten in die faillissementscijfers vervat. Tijdens corona kregen die heel wat steun, zodat ze een faillissement konden afwenden. Maar die steun is nu voorbij.”

West-Vlaamse cijfers

Over heel Vlaanderen zijn er maar liefst 1.080 bouwbedrijven failliet gegaan. Het hoogste aantal ooit. Ook onze provincie werd niet gespaard. Er gingen in West-Vlaanderen vorig jaar 186 bouwbedrijven failliet. Dat is een pak meer dan in 2021 toen er 135 bedrijven over de kop gingen. Dieptepunt was 2014 met 200 faillissementen.

 

 

V