KORTRIJK – AZ Groeninge heeft de campus van de vroegere Sint-Maartenskliniek in de Burgemeester Vercruysselaan verkocht aan Divani NV. Divani is een filiaal van vastgoedontwikkelaar Immogra uit Gent, het familiebedrijf van de broers De Graeve. Immogra kreeg eerder ook al het groene licht om pal naast de Broeltorens 74 luxeflats te bouwen, project dat nu in de stijgers staat.
Immogra is een vastgoedontwikkelaar met 45 jaar ervaring, en meer dan 3.500 realisaties. De focus ligt op de ontwikkeling van groepswoningen, appartementen en verkavelingen. Daarnaast worden ook kantoren, commerciële ruimtes en gemengde projecten ontwikkeld. De familiale structuur, zonder externe aandeelhouders, staat borg voor een persoonlijke, klantgerichte aanpak en korte communicatielijnen, zegt Immogra zelf. Immogra heeft in de loop der jaren alvast een sterk kwaliteitsimago weten op te bouwen, gesteund op ligging, architectuur, kwaliteit en duurzaamheid.
In Kortrijk realiseert Immogra alvast een mooie dubbelslag: de site naast de Broeltorens enerzijds en nu dus ook de vroegere Sint-Maartenskliniek. De oude Broelschool maakt plaats voor 74 unieke appartementen, een ruime ondergrondse parking met fietsenberging. De site aan de boorden van de Leie ligt pal naast dé symboolstek en het visitekaartje van Kortrijk (de Broeltorens). De 74 woonentiteiten omvatten volgens Immogra zowel luxueuze als betaalbare appartementen met 1, 2 en 3 slaapkamers. Deze wooneenheden liggen verspreid over 4 bouwvolumes die zijn opgetrokken rond een nieuw aan te leggen park.
Immogra voegt nu ook een tweede scalp aan zijn gordel met de gewezen Sint-Maartenskliniek. De vroegere ziekenhuiscampus, gebouwd in 1953, is alles bijeen goed voor 14.000 vierkante meter oppervlakte. Nu moet bekeken worden welke invulling aan het project kan gegeven worden. Volgens schepen Wout Maddens moet het verplicht een zogenaamd gemeenschapsproject zijn. Concreet kan het enkel gaan om sportinfrastructuur, om een school, om zorgcentra of om sociale woningen.
Kortrijk in verandering
Dat Kortrijk op het vlak van openbaar domein een stad in beweging is, klinkt anno 2018 vooral als een understatement. Die trend werd ingezet met dank aan de vorige burgemeester Stefaan De Clerck die zorgde voor een eerste metamorfose aan en rond de Leie. Nu krijgt dat een verlengstuk met de huidige coalitie, ook al is de architectuur van veel nieuwbouwprojecten vaak voorwerp van discussie.
Volgens bevoegd schepen Wout Maddens wordt binnen zijn partij (Open VLD/Team Burgemeester) gespeeld met de idee om van Kortrijk een kandidaat te maken voor de titel Europese culturele hoofdstad, en dat in 2030. Uiteraard moet dan eerst nog veel water door de Leie stromen. Binnen die partij wordt gedacht aan de bouw van een iconische site aan de Reepkaai, op het punt waar de Leie zich in twee splitst. Die gronden zijn nu nog eigendom van het Kortrijkse OCMW en van het overheidsbedrijf Waterwegen & Zeekanaal. Affaire à suivre.