Uitgerekend op de eerste dag van de Week van de Fair Trade, bezocht Geert Bourgeois het Pittemse modelbedrijf Jules Clarysse, Europees marktleider van textiel in badstoffen en keukenlinnen. Zaakvoerder Bernard Clarysse greep de gelegenheid te baat om een nieuwe investering van 4 miljoen euro toe te lichten. Acht nieuwe weefgetouwen van Picanol worden rond deze tijd in gebruik genomen, en er moeten er nog zestien bijkomen. Daarnaast worden nog twee nieuwe en sterk geautomatiseerde confectiemachines geïnstalleerd. Bij Jules Clarysse werken 150 mensen: 120 in de hoofdzetel in Pittem en nog een dertigtal in het filiaal (een ververij) in Ronse. Het textielbedrijf is goed voor een omzet van om en bij de 42 miljoen euro.
Minister-president Geert Bourgeois had niets dan lof voor het dynamisch ondernemerschap van de familie die in de derde generatie op meerdere vlakken het verschil weet te maken op de markt. “Vooreerst blinkt Jules Clarysse uit door zijn mecatronica aanpak”, aldus Bourgeois. “Hier wordt de roep naar een Industrie 4.0 omgeving heel reëel aangetoond. Twee: duurzaamheid, vertaald in een cradle to cradle-concept (van korrel tot korrel), wordt hier hoog in het vaandel gedragen zodat afval tot een minimum beperkt wordt en recyclage wordt gemaximaliseerd. Tot slot is Jules Clarysse ook een fair trade bedrijf bij uitstek en dat al tien jaar. Het zijn deze drie elementen waar we met de Vlaamse regering ook zwaar op inzetten, om onze bedrijven voor te bereiden op de toekomst.”
Bernard Clarysse zegt te hopen dat het familiebedrijf nu de vruchten zal kunnen plukken van een grondig herzien businessplan. Zaken als flexibiliteit, automatisatie en niets ontziende kwaliteit staan daarbij voorop. “Met het made in Belgium label er bovenop, scoren we goed in de wereldmarkt”, aldus nog Bernard Clarysse. “85 procent van ons aanbod verlaat de landsgrenzen. Per week worden er in Pittem om en bij de 200.000 badstukken, hoofdzakelijk handdoeken, aangemaakt.”
De kmo werd in het interbellum gesticht door Jules Clarysse en zijn echtgenote. Het echtpaar had zeven kinderen. Roger Clarysse zette in de tweede generatie de zaken verder om vervolgens de fakkel door te geven aan zijn zonen Bernard en Luc. De flamboyante en charismatische Luc Clarysse verloor op 1 augustus zijn ongelijke strijd tegen een slepende ziekte. Vandaag heeft Bernard (55) operationeel de zaak in handen.