Voor een digitaal publiek van meer dan 2000 restaurateurs, journalisten en partners stelden Marc Declerck en presentatrice Virginie Claes de achttiende editie van de Belgische Gault&Millau Gids voor. De titel van Chef van het Jaar 2021 gaat dit jaar naar Christophe Pauly van Le Coq aux Champs in het Waalse Soheit-Tinlot. “Pauly werkt met de beste ingrediënten, vaak uit het eigen Waalse terroir en kiest als North Sea Chef ook voor het fijnste lekkers wat onze vissers aan wal brengen”, aldus de jury. “Zoals de beste chefs toont hij zijn creativiteit en decoratief tot artistiek vermogen om te verrassen met een aantal uitzonderlijke lichte, luchtige of amusante nagerechten. Finesse en perfect evenwicht van de gerechten zijn twee terugkerende kenmerken van zijn stijl.”
Een handvol West-Vlaamse horecazaken werden ook in de bloemetjes gezet. Zo was er onder meer lof voor het Knokse Bartholomeus dat met zijn nieuw concept liefst 18/20 scoort. Bij de Jonge Chefs van het Jaar valt David Grosdent (L’Envie, Zwevegem) op als belangrijkste zaak van Vlaanderen. Grosdent is een Luikenaar die vijf jaar terug, omwille van de liefde, naar onze contreien uitweek. Koken is zijn grote passie.
Gastvrouw van het Jaar werd Marieke Moyaert (Schatteman, Hertsberge). Het Knokse Gellius ging dan weer lopen met de titel van Italiaan van het Jaar. Bar Bulot uit Brugge werd uitgeroepen tot Brasserie van het Jaar. Tot slot was er ook een speciale vermelding voor het Brugse Brutal by Bruut, dat het groentegerecht van het jaar in huis had.
Nog dit: Hof van Cleve, pal naast de provinciegrens, krijgt 19,5 op 20, quasi de perfectie zeg maar.
foto: David Grosdent (L’Envie)