MENEN – Galloo investeert in een eigen duwbak en in een gloednieuw, biologisch waterzuiveringsstation. “We maken als koploper in de sector diepgaande ecologische keuzes”, zegt CEO Pierre Vandeputte van Galloo. Galloo is een begrip in Menen en omstreken. Elk jaar verwerkt het recyclagebedrijf meer dan 1 miljoen ton staal, 60.000 ton metalen en 50.000 ton kunststoffen. Met filialen in België, Nederland en Frankrijk is de firma – die volgend jaar 80 kaarsen mag uitblazen – uitgegroeid tot een van de belangrijkste recyclagebedrijven in West-Europa.
Het recyclagebedrijf Galloo uit Menen kende de afgelopen jaren een sterke groei, zowel in het aantal filialen als in het verwerkte materiaal. Samen met de activiteiten groeiden ook de transportstromen én de vraag naar water voor de bedrijfsprocessen. Met de investering in een eigen duwbak en een nagelnieuwe, biologische waterzuiveringsinstallatie biedt Galloo een duurzaam antwoord op beide uitdagingen. “Het zuiveringsstation heeft een capaciteit van 2 miljoen liter regenwater per dag en onze nieuwe duwbak -de Galloo I- zal op jaarbasis zo’n 4.000 vrachtwagens van de baan houden”, meldt gedelegeerd bestuurder Pierre Vandeputte.
4.000 vrachtwagens
“Als koploper in de sector, dragen we ook de verantwoordelijkheid om te kiezen voor ecologische en duurzame oplossingen”, verklaart gedelegeerd bestuurder Pierre Vandeputte. “Het is in dat kader dat we hebben gekozen om een eigen duwbak aan te schaffen. De boot zal ruwe en afgewerkte materialen transporteren, voornamelijk tussen onze filialen in Gent en in Menen. Het is de bedoeling dat de ‘Galloo I’ op jaarbasis zo’n 100.000 ton transporteert, ofwel het equivalent van 4.000 vrachtwagens.”
Dat het recyclagebedrijf kiest voor de binnenvaart is op zich niet nieuw. Het bedrijf heeft al enkele contracten lopen met binnenschippers. Maar doordat de nood aan ecologische en duurzame transportmiddelen bleef groeien, besliste het bedrijf dus om zelf een duwbak aan te schaffen. “Het is trouwens niet de bedoeling dat het bij deze ene duwbak blijft”, weet Pierre Vandeputte. “Indien de werking ervan positief wordt geëvalueerd, gaan we zeker over tot de aankoop van nog andere duwbakken.”
De smaak van water
Ook de investering in een nieuw, biologisch waterzuiveringsstation past in de groene weg die het bedrijf inslaat. “Dat we regenwater zuiveren voor onze interne processen, is ook niet nieuw”, klinkt het bij R&D-directeur Luc Waignein. “Al meer dan twintig jaar staat er op Ropswalle een biologische waterzuiveringsinstallatie, die het regenwater zuivert van onze sites op Ropswalle, langs de Wervikstraat en in Halluin. Het gezuiverde water gebruiken we voor de bedrijfsprocessen: verneveling tegen stof, flotatietechnieken en voor ons intern brandcircuit. In de laatste twintig jaar is er echter veel veranderd, waardoor ook de nood aan gezuiverd water toenam. Omdat we op piekmomenten niet afhankelijk willen zijn van het stadswater, werd beslist om op onze site in Halluin een nieuw zuiveringsstation te installeren.”
De keuze viel dus op een biologische waterzuiveringsinstallatie, waarbij biomassa het water zuivert van organische verontreiniging en vervuiling door de metalen. “We weten uit ervaring dat we met biologie een goed eindresultaat bekomen”, legt Luc Waignein uit. “We werken er al meer dan twintig jaar mee op onze site op Ropswalle. En die goede kwaliteit is voor ons enorm belangrijk. Uiteraard voor de gezondheid van de medewerkers, maar ook voor de kwaliteit van de bedrijfsprocessen en voor de biodiversiteit in de Leie.”
Want bij overcapaciteit pompt de firma Galloo het gezuiverde regenwater immers in de Leie. Om hiervoor toestemming te krijgen, moet het gezuiverde water voldoen aan erg strenge milieueisen. “Hiermee is de cirkel eigenlijk rond”, aldus nog Pierre Vandeputte. “We zuiveren het regenwater, waarna we het gebruiken om onze producten op te transporteren.”