Fluxys_NationalGas

Fluxys haalt de banden aan met zijn Britse evenknie voor milieuvriendelijke energieprojecten in de Noordzee

ZEEBRUGGE - Om het 25-jarige bestaan te vieren van de gas Interconnector tussen het Verenigd Koninkrijk en België, ondertekenden de Britse en Belgische gasinfrastructuurpartners National Gas en Fluxys Belgium een Memorandum of Understanding. Bedoeling is om in de Noordzee tot nog meer samenwerking te komen om energiebronnen op water te benutten, zoals offshore windenergie en waterstofproductie. er wordt ook gedacht aan koolstofafvang, -gebruik en -opslag.   

 

Het Memorandum of Understanding tussen National Gas en Fluxys geeft concreet gestalte aan de verklaring van Oostende op de North Sea Summit in april tussen de vervoersnetbeheerders van de Noordwest-Europese landen. National Gas en Fluxys Belgium werkten al samen om energieweerbaarheid te verzekeren door middel van de gas Interconnector tussen Bacton en Zeebrugge, waarvan recent het 25-jarige bestaan werd gevierd tijdens een evenement op de Britse ambassade in Brussel.

Met het oog op de toekomst ontwikkelt Fluxys Belgium grootschalige waterstof- en CO2-corridors voor vervoer in en door België. Ondertussen heeft National Gas in Groot-Brittannië Project Union opgestart om waterstofproductiebronnen te verbinden met eindgebruikers in energie- en industriële sectoren, alsook Scottish Cluster, een verzameling industriële infrastructuurprojecten voor CO2-afvang, -vervoer en -opslag.

De toekomst van waterstof

In overeenstemming met het Memorandum of Understanding zullen Fluxys Belgium en National Gas de voordelen onderzoeken van een waterstofverbinding tussen hun respectieve infrastructuur om waterstof uit de Noordzee te ontsluiten voor het Europese vasteland.

Op basis van hun bestaande sterke band en een gedeelde strategie om een sleutelrol te spelen in de decarbonisering van de industrie en de maatschappij, zullen beide partners hun complementariteit, expertise en gemeenschappelijke visie combineren om grootschalig waterstofvervoer over lange afstanden te ontwikkelen. Ze zullen ook de mogelijkheid onderzoeken hun samenwerking uit te breiden naar CCU (koolstofafvang en -gebruik) en CCS (koolstofafvang en -opslag).