Fluxys-LNG-Zeebrugge-2019-540×365

Fluxys gebruikt Zeebrugge nog altijd voor Russisch gas

ZEEBRUGGE - Uit gegevens die de FOD Economie heeft bezorgd, blijkt dat Zeebrugge nog altijd een belangrijke transithaven is voor Russisch gas. Fluxys zwaait met het argument dat de bevoorradingszekerheid van ons land anders in gevaar zou komen en wijst er ook op dat de Belgische regering geen wettelijk verbod heeft ingesteld. Bovendien is Fluxys contractueel gebonden. 3 procent van alle geconsumeerde gas was in 2022 afkomstig uit Rusland.

De nieuwste cijfers van de federale administratie, de FOD Economie bewijzen dat er nog altijd evenveel of even weinig Russisch gas wordt ingevoerd als voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Alle ronkende verklaringen van politici ten spijt dus. Voor de volledigheid van de informatie: van alle gas dat in ons land werd verbruikte in 2022, was 61 procent afkomstig uit Noorwegen, 13 procent uit Nederland, 9 procent uit het VK, 6 procent uit Qatar en 4 procent uit Frankrijk. Vanuit dat laatste land zou ook wel eens nog meer Russisch gas kunnen ingevoerd worden.

Het Russisch gas komt ons land binnen via de Zeebrugse LNG-terminal van de gasnetbeheerder Fluxys. Fluxys sloot in 2015 een deal met de Siberische producent Yamal LNG om gedurende twintig jaar vloeibaar gemaakt gas (lng) te kunnen overslaan op tankers met bestemming voornamelijk Azië. Fluxys investeerde daarom ook bijkomend in Zeebrugge. Het grootste deel van het vloeibaar Russisch is dus bestemd voor andere landen.

Maar dat belet niet dat ook de Belgische burgers en bedrijven nog altijd Russisch gas stoken. Met nam 3 procent van het totale verbruik.Nog dit: ook 22 procent van de in België geconsumeerde aardolie draagt een Russisch label.