KORTRIJK – De Raad van Bestuur van Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie, heeft beslist om de uitbouw van zijn activiteiten in West-Vlaanderen te realiseren op de site Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk, en dit via een erfpachtovereenkomst op de gronden van UGent en Howest. Flanders Make heeft nu al vestigingen in Lommel (met focus op automobiel onderzoek) en in Leuven, waar machinebouw centraal staat. Vanuit Kortrijk zal Flanders Make de maakbedrijven vooral ondersteunen bij hun productie-onderzoek en -innovatie. Zo kunnen zowel grote bedrijven als KMO’s uitgroeien tot modelfabrieken voor de toekomst, die wereldwijd aan de top staan.
“West-Vlaanderen is het hart van de Vlaamse productiesector”, zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make. “Voor Flanders Make is deze nieuwe vestiging in Kortrijk, vlakbij andere kennisinstellingen en productiebedrijven, enorm belangrijk. We creëren hier een sterk ecosysteem van kennisactoren en bedrijven die onze maakindustrie samen zullen versterken. Zo zetten we voluit in op een bloeiende Vlaamse industrie, met bedrijven die wereldwijd mee aan de top blijven staan.”
Productie-ontwikkeling is, naast productontwikkeling, van fundamenteel belang voor bedrijven die competitief willen blijven. Produceren in kleine series, aan de kost van massaproductie is een van de grootste uitdagingen voor bedrijven in Vlaanderen vandaag. En dit is dan ook een belangrijk element in de strategie van Flanders Make. “We werken al jarenlang met vele bedrijven uit de regio samen, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make. “Vanuit Kortrijk zullen we zowel grote bedrijven als KMO’s nog beter ondersteunen met productie gerelateerd onderzoek en innovatie, gebruik makend van digitalisatie (industrie 4.0), om hun productieprocessen te verbeteren en te versterken. Zo kunnen ze uitgroeien tot zeer performante productievestigingen en ‘factories for the future’ in Vlaanderen, die gepersonaliseerde producten maken aan de kosten van serieproductie en wereldwijd aan de top staan”.
Steun van de Vlaamse overheid
Vlaams Minister van Innovatie, Philippe Muyters, ondersteunt Flanders Make in deze nieuwe stap in zijn verdere groei: “Vanuit de Vlaamse Regering trekken we 15 miljoen euro uit voor de bouw en de ontwikkeling van de activiteiten in de West-Vlaamse vestiging van Flanders Make”, aldus Muyters. “Ik ben ervan overtuigd dat onze Vlaamse maakbedrijven hun concurrentiepositie in Europa fundamenteel zullen versterken dankzij de samenwerking aan onderzoek en innovatie in het nieuwe innovatie-ecosysteem dat nu gevormd wordt.”
Minister-president Geert Bourgeois ijverde al langer om Flanders Make te bewegen richting West-Vlaanderen. concludeert: “De Vlaamse regering zet volop in op de Vlaamse maakindustrie als een belangrijke troef voor onze toekomstige welvaart”, aldus Bourgeois. “Met het versterken van de samenwerking kiezen we resoluut voor innovatie en verstevigen we onze concurrentiepositie. Bovendien krijgt West-Vlaanderen, dat buiten de Vlaamse Ruit ligt, met de komst van de nieuwe site van het onderzoekscentrum een extra economische impuls.”
Focus op open innovatie
Flanders Make legt zich toe op industrie-gedreven technologisch onderzoek en innovatie samen met en voor grote bedrijven en KMO’s in de Vlaamse maakindustrie. De focus ligt op open innovatie via excellent onderzoek rond mechatronica, methodes om producten te ontwikkelen en technologie om ze te produceren. Flanders Make heeft op dit moment al vestigingen in Lommel en Leuven en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel.www.flandersmake.be