Declercq familiebedrijven

Filip De Clercq schrijft een boek over de aflossing van de wacht bij familiebedrijven

BRUGGE - De uit Brugge afkomstige en in West- en Oost-Vlaanderen actieve consultant Filip De Clercq (Fildor Corporate Finance) heeft een boek geschreven over de thematiek en de problematiek van familiebedrijven. Bedoeling is te wijzen op de valkuilen en de mogelijkheden om er vooral niet in te trappen als de aflossing van de wacht aan de orde is. De Clercq focust in zijn boek vooral op de praktijk van de overdracht tussen de generaties, of naar een externe partner.

Familiebedrijven vormen tot op vandaag de ruggengraat van de West-Vlaamse economie. Bewezen meerwaarde als axioma. Maar dat familiebedrijven ook vaten vol emoties kunnen zijn, is ook een feit. Vooral als de aflossing van de wacht eraan komt, durft de bloeddruk wel eens te stijgen.

Filip De Clercq brengt in zijn boek vooral praktijkverhalen en adviezen over overnamedossiers. Hij heeft recht van spreken en schrijven want hij is al 30 jaar professioneel begeleider en consultant bij overnames. Zoals bekend: vreemde ogen zien altijd meer.

Kloofje of kloof

De Clercq geeft 227 bladzijden lang goede raad en belicht alle mogelijke aspecten die komen kijken bij een overdracht. Hij doet dat met de nodige diepgang maar ook met de nodige discretie: namen en activiteiten werden aangepast om personen of families niet tegen het hoofd te stoten.

De auteur wijst er op dat een overnamedossier niet en nooit gelijk staat aan winnen met de lotto. Maar achteraf zijn de betrokken partijen toch altijd gelukkig en voldaan, zo schrijft De Clercq op basis van zijn persoonlijke ervaring met ruim honderd dossiers. Ook al gaapt er tussen droom en werkelijkheid altijd wel een kloofje of een hele kloof.

De lange reeks tips die in het boek aan bod komen, zijn alvast nodig en nuttig. Voor wie zich aangesproken voelt: lezenswaardige lectuur.