balcaen filip nieuwe foto 21

Filip Balcaen (Baltisse) laat in zijn portefeuille en in zijn strategie kijken

SPIERE - In één van zijn zeldzame interviews, geeft de bekende topondernemer Filip Balcaen tekst en uitleg bij zijn visie op ondernemen in het algemeen en op zijn eigen business in het bijzonder. Zijn no nonsense aanpak en zijn strategische visie blijven imponeren en kunnen dienen als voorbeeld voor een hele generatie ondernemers. En voor de rest: Osan deure doen, zoals de titel van het gelijknamige boek uit 2018.  

Filip Balcaen deed zijn uitspraken in de weekendeditie van de krant De Tijd. Over corona en de gevolgen op de economie, is hij glashelder en blijft hij herhalen wat hij tijdens de eerste lockdown ook al verklaarde bij Made in West-Vlaanderen: “Alleen werken, hard werken en osan deure doen, leidt naar welvaart”, zegt hij. “Covid heeft niet zozeer de zaken veranderd, maar veeleer versneld. Digitalisering, e-commerce, duurzaamheid: die tendensen waren voordien ook al aanwezig maar worden nu sneller geïmplementeerd. Covid zorgt ook voor een markt waarin het beter is participaties te verkopen.”

Strategische keuzes

Over zijn eigen investeringsfonds Baltisse, opent hij voorzichtig een boekje. Bedoeling is om primordiaal in te zetten op twee sleutelsectoren: vastgoed enerzijds en private equity investeringen in bedrijven met veel groeipotentieel anderzijds. Wat Balcaen betreft, mag de verhouding tussen beide activiteiten 50/50 zijn.

Wat vastgoed betreft -vandaag goed voor een tegenwaarde van 1,3 miljard euro- , mikt Balcaen met zijn équipe vooral, op een brede waaier. Er is sprake van zeven segmenten (winkels, kantoren, woningen, studentenhuisvesting, rusthuizen, logistiek en hotels). Maar met winkels en kantoren is Baltisse door corona veel voorzichtiger geworden. “Onze meerwaarde ligt altijd in het feit dat we snel kunnen beslissen”, aldus Balcaen. Dat geldt zowel voor het instappen in een project als voor het niet instappen of het uitstappen. “Ik snap, met alle respect,  niet dat Bart Verhaeghe bij Uplace niet sneller de handdoek inde ring gooit”, aldus Balcaen. “Als er bij ons iets niet lukt, en dat kan gebeuren, dan stoppen we er ook mee.”

Dromen van

Over zijn private equity beleid, zegt hij te dromen van een instap in hooguit een drietal grote bedrijven. Genre Desotec in Roeselare, waar hij al twee maal naast de buit greep. “Maar we gaan nooit domme dingen doen”, zegt hij. Zijn vroegere bedrijf Balta terugkopen bestempelt Filip Balcaen niet als een optie omdat de tapijtsector nu eenmaal zijn beste tijd heeft gehad. “Balta zou beter af zijn in een groep die meer doet dan alleen maar tapijten, maar de hele vloerbekledingssector afdekt,” vindt de inmiddels 60-jarige Balcaen.

Weetjes

Filip Balcaen strooit ook nog met enkele weetjes. Zoals het feit dat hij -sociaal ondernemer als hij is – geïnvesteerd heeft in de bouw van een oogkliniek in het Afrikaanse land Rwanda. Maar voor een investering in een voetbalploeg -denk aan Marc Coucke bij Anderlecht – bedankt de zeilfanaat die Balcaen is, dan weer feestelijk.

Hij heeft het ook nog over zijn positie bij het Amerikaanse Mohawk, de nummer één wereldwijd in vloerbekleding en onder meer moedermaatschappij van de West-Vlaamse bedrijven Unilin en IVC. Recent besloot Balcaen uit te stappen als bestuurder bij Mohawk, waar hij een participatie heeft die bijna een half miljard euro waard is. De exit als bestuurder werd in verband gebracht met een andere visie op de positie van CEO Jan Vergote bij IVC en zijn opstappen bij die firma (Vergote geldt als protégé van Balcaen). “Het is niet de bedoeling om onze participatie in Mohawk onmiddellijk van de hand te doen, maar op langere termijn behoort dat wel tot de mogelijkheden”, zegt hij. “Maar de relatie met Jeff Lorberbaum (CEO en grootaandeelhouder bij Mohawk) blijft goed en vriendschappelijk.”

foto: Filip Balcaen (De Standaard)