De krant De Standaard berichtte uitvoerig over de zaak. Tijdens de gemeenteraad legde de oppositie maandagavond een publicatie uit het Staatsblad op tafel. Daaruit bleek dat de maatschap De Noordzee – net als Restotel in handen van de familie Vanmoerkerke – zich had ingekocht bij Kaizer en zo een grote meerderheid had verworven.
Kaizer, een bouwbedrijf uit Harelbeke, was aangeduid om de taak van projectmanager op te nemen. Door het nieuws over de aandelen in Kaizer vond de oppositie dat de vereiste onafhankelijkheid onder druk kwam te staan. Het Oostendse stadsbestuur beweerde helemaal niet op de hoogte te zijn over de aandelenverdeling en besliste aan het einde van de gemeenteraad om een onderzoek in te stellen dat voor opheldering moet zorgen.
In volle transparantie
Tom Schockaert, vertegenwoordiger van Restotel en van de familie Vanmoerkerke, reageerde in De Standaard. “Het verbaast me dat de stad zegt dat ze geen weet heeft van ons belang in Kaizer”, aldus Schockaert. “We hebben daar altijd in volle transparantie over gecommuniceerd. Tijdens de voorbereidende gesprekken is duidelijk geworden dat er nood was aan zo’n onafhankelijke partij. Medevennoot PMV was het er niet mee eens dat wij zelf de rol van projectmanager zouden opnemen. Het moest een externe instantie zijn die verantwoordelijk kon zijn voor haar handelingen. Dat is Kaizer geworden. De stad en PMV waren daarvan op de hoogte. De naam staat zelfs in de samenwerkingsovereenkomst die we samen hebben afgesloten.”
De vraag is of Kaizer nog onafhankelijk kan optreden als projectmanager als de familie Vanmoerkerke een groot belang heeft in het bedrijf? “De informatie uit het Staatsblad klopt”, zegt Schockaert nog aan de krant. “De familie Vanmoerkerke is inderdaad in het kapitaal van Kaizer gestapt. In het consortium voor het dossier Thermae Palace zijn wij als private partner de grootste geldschieter. Wij willen dan ook dat dit project een succes wordt. We willen zo nauw mogelijk betrokken worden bij de projectmanager, zodat het dossier perfect afgewerkt wordt. Wij hebben zelf aangedrongen op de formulering van onafhankelijkheid en onpartijdigheid. Zo kan Kaizer alle stappen in het bouwproces goed opvolgen.”
Voer voor juristen
In de gemeenteraad werd de inkoop in Kaizer als een eenzijdige actie van één partner uit het consortium gezien. Er werd ook gesproken over voorkennis. Daarom laat de stad Oostende de samenwerkingsovereenkomst screenen door haar raadsman.
“Dat is prima voor ons”, zei Schockaert nog. “Juridisch zijn we in orde. We hebben wel frustraties over de verdachtmakingen. We hebben er alles aan gedaan om zo transparant mogelijk te werken. De familie Vanmoerkerke zit nu elf jaar op dit dossier en heeft zich altijd loyaal opgesteld. Haar geduld begint wel stilaan op te raken.”