ChocVandenbulcke_ABS-4-2

Familie Vandenbulcke opent belevingscentrum voor chocolade in Heule

HEULE - Het familiale voedingsbedrijf Chocolatier Vandenbulcke - een kmo met een traditie die teruggaat tot kort na Wereldoorlog II - heeft The Chocolate Trail officieel geopend. Het belevingsmuseum biedt een unieke reis doorheen de wereld van chocolade onder de noemer 'van mens, machine en praline'. Minister Melissa Depraetere en Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe stonden mee aan de wieg van de boorling naast 'vader' Jelle Vandenbulcke. Het trio mocht de belevingspret samen ervaren in een ballenbad (zie foto onderaan). Het chocolademuseum moet een toeristische attractie worden.

 

 

 

 

 

Het unieke en interactieve belevingscentrum is het eerste en enige in België dat ook een kijkje gunt achter de schermen van een échte chocoladefabriek. De bezoeker zal het geweten hebben, want hij of zij kan zichzelf tranformeren tot een Petit Melo praline in de 4D-cinemaruimte, kan het ambacht leren van chocolade maken maar ook de rijke geschiedenis van de familie Vandenbulcke leren kennen via uitzonderlijke projecties. Er wordt gemikt op 10.000 bezoekers per jaar.

De Nederlandse scenografe Daphne Janssen, die een schat aan ervaring heeft met het ontwerpen van concepten rond belevingscentra, heeft het museum in Heule uitgetekend. Op haar actief heeft ze onder meer klanten als Apple, het Anne Franck-museum in Amsterdam of het Biermuseum. Met andere woorden: referenties genoeg.

The Chocolate Trail moet een boeiende nieuwe trekpleister voor jong en oud worden in de regio Kortrijk en a fortiori voor bezoekers uit heel Vlaanderen. De bevoegde minister voor Toerisme, Melissa Depraetere, was dan ook niet toevallig aanwezig om het lint mee te helpen knippen met de Kortrijkse burgemeester Ruth Vandenberghe.

Unieke beleving

Aan de bouw van het museum ging jaren voorbereiding vooraf.  Aan The Cocolate Trail hangt een prijskaartje (investering) vast van 2,3 miljoen euro. Het betreft een gemengd financieel plan, waarbij de familie Vandenbulcke ook mee geld op tafel legde naast de subsidie van 650.000 euro van de Vlaamse overheid.

Het Kortrijkse museum heeft de ambitie uniek te zijn. “Wij zijn het eerste chocolademuseum dat in relatie  staat met een heuse chocoladefabriek, next door”, zegt CEO Jelle Vandenbulcke. “Hoeft het gezegd: dat kan de beleving alleen maar versterken. Hier zal een uniek verhaal worden verteld, in combinatie met een inkijk ook op hoe alles tot stand komt.”

Fair trade als uithangbord

Het chocoladebedrijf van de familie Vandenbulcke is aan de derde generatie toe. “Wij zijn er erg fier op dat we produceren op basis van fair trade, waarbij cacaoboeren in Afrika meer dan een graantje meepikken”, aldus CEO Jelle Vandenbulcke.

Een delegatie uit Ivoorkust kwam tijdens het persmoment indrukwekkend mee getuigen over hoe 200 lokale families mee genieten van de jaren volgehouden wisselwerking met Chocolatier Vandenbulcke.