De familie Donck wil de Oude Kaasmakerij van Passendale upgraden met de bedoeling de site meer en beter op de toeristische kaart te zetten. In de Oude Kaasmakerij wordt al jaren geen kaas meer gemaakt. Maar het prachtige stukje erfgoed werd bewaard in de vorm van een museum. Volgens coördinator Bart Debruyne moet een modern museum meer dan ooit aandacht hebben voor interactieve beleving, en dat is exact wat nu in de steigers staat. In het vernieuwde museum kunnen kinderen een zinnenprikkelende schattenjacht beleven. Ook de rijke traditie van het kaasmaken zal voortaan op een boeiende en interactieve manier tot leven worden gebracht, zowel voor jong als voor oud. Aan het einde van het bezoek gaan de bezoekers met hun eigen kaas onder de arm naar huis. “Het museum brengt alles wat je al altijd over kaas wilde weten maar nooit durfde te vragen,” zegt Bart Debruyne met een knipoogje.
De Oude Kaasmakerij, gelegen op een steenworp van het historische kerkhof Tyne Cot, trekt jaarlijks duizenden toeristen, in de eerste plaats families, schoolreizen en toeristenbussen. Het is een plaats waar de wegen van erfgoed, industrie, ambacht en toerisme elkaar kruisen, en dat is een zeldzaamheid in het toeristisch circuit. Met de operatie “new look” wordt gemikt op ruim tienduizend entreetickets. De aansluitende brasserie afficheert ook interessante kaasdegustaties. Per 1 juli opent de nieuwe Oude Kaasmakerij zijn deuren. Wandel- en fietstochten in de onmiddellijke omgeving moeten van de Oude Kaasmakerij een ideaal dagje uit maken. Met dank aan de eigenaarsfamilie Donck die gepokt en gemazeld is in de sector van de kaas en de zuivel. (KC)