Serru Tineke

ExtraPower heeft torenhoge ambities met een West-Vlaamse ‘Energiehub’

BEERNEM - Tineke Serru, samen met haar man co-CEO van energiebedrijf ExtraPower, werd twee jaar terug uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van West-Vlaanderen. De West-Vlaamse kmo blijft ook nu tekenen voor een groeiparcours en heeft torenhoge ambities. Zoals dromen van een heuse West-Vlaamse energiehub, in samenwerking met andere partners. Een voldragen ecosysteem dus dat toekomstgericht de bakens uitzet. De eerste stappen zijn in voorbereiding.  

ExtraPower blijft groeien en heeft daarbij nood aan extra ruimte. Beernem is en blijft de uitvalbasis voor ExtraPower. Maar de groei en de Europese ambities hebben ook gevolgen. Het hoofdkwartier van ExtraPower in Beernem, zo blijkt nu, is zelfs te klein geworden. Nieuwe industrieterreinen in Beernem zijn nog in ontwikkeling en zijn aldus nog niet bouwklaar.

“We vonden een  perfect tijdelijke oplossing en kochten zopas de gebouwen van een ander bedrijf actief in de groene energie (Ecopuur, onderdeel van de Camino Groep”, aldus Tineke Serru. “Het kantoorgebouw en magazijn is gelegen in Nevele op amper 1 km van de afrit en ligt daarbij bijzonder centraal. ExtraPower was op slag verliefd op dit passiefgebouw dat werd gebouwd in 2012 met bijzondere aandacht voor duurzaamheid. Het pand bevat talrijke duurzame technieken onder meer geothermische boringen, een lift dat kinetische energie opwekt, zonnepanelen, batterijopslagsystemen, enzovoort. Kortom het ideale pand om ons salesteam alsook project en engineeringafdeling in onder te brengen. ExtraPower wil de laatste technieken hier ook gaan demonstreren. Onder meer zonne-energie, de aanleg van een 200 kWh batterij systeem, snelladers en laadpalen en dit alles in combinatie met een EMS systeem waarop actief gestuurd kan worden zodat de opgewekte en aangekochte energie op de meest optimale manier benut kan worden. Ook willen we daar diverse onbalanssturingen daar uitproberen om zelf bij te leren in de continu veranderende energiemarkt.”

Kijken naar de toekomst

Elk bedrijf moet een visie hebben op de toekomst. Bij ExtraPower wordt die uitdaging helemaal au sérieux genomen. “Het is niet meer dan logisch dat we in een groeiende markt ook een duidelijke groeistrategie hebben”, aldus Tineke Serru. “Ruimte om te ondernemen in West-Vlaanderen is op vandaag echter een groot probleem. We hopen in de toekomst te kunnen terugkeren naar 1 grote site waar we kunnen samenwerken rond innovatie in de hernieuwbare energie en dit met scholen, kennisinstellingen, andere start en scale ups en technologieleveranciers.”

ExtraPower is tot nader order een Beernems bedrijf en wil het liefst ook in Beernem verder kunnen groeien. “Beernem heeft heel wat troeven”, aldus Tineke Serru. “Onder meer de centrale ligging, de goede bereikbaarheid, betaalbaar wonen, winkels dichtbij maar toch omgeven door natuur. Het is en blijft een prachtige gemeente om te kunnen ondernemen met een ideale mix tussen ambacht, productiebedrijven, techbedrijven en installatiebedrijven.”

Ultieme droom

ExtraPower droomt nog van veel meer. Van een toekomstige hub rond hernieuwbare energie bijvoorbeeld. “De energiewereld is in volle transitie en het gaat snel”, zegt Tineke Serru. “Onze energievoorziening ziet er binnen 5 jaar helemaal anders uit dan op vandaag. En daar moeten alle bedrijven hoe dan ook in mee. Die transitie biedt heel veel kansen en we zien een heel ecosysteem ontstaan waar nieuwe innovatieve spelers opstaan met nieuwe technologieën en oplossingen. Daar wil ExtraPower zijn steentje aan bijdragen. Het is vandaag meer dan enkel zonnepanelen leveren. Het gaat om het bouwen van batterij opslagsysteem, maken van voorspellingen op basis van algoritmes, slim sturen van vraag en aanbod, aansturen van flexibele verbruikers of productie installaties en nog zoveel meer.”

Bij ExtraPower is men overtuigd dat de energietransitie maar kan gerealiseerd worden via een ‘samen sterk’ formule. Met veel partners en diverse oplossingen. “Juist daarom is het belangrijk samen te werken met start-ups, scholen, kennisinstellingen, leveranciers van technologie, enzovoort”, besluit Serru. “Het samenbrengen van kennis van verschillende partijen, het efficiënt inzetten van middelen door bijvoorbeeld ruimte open te stellen voor externe partijen, het creëren van samenwerkingen: dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen.”