De kop is eraf. We zijn ruim een maand verder in het nieuwe jaar. “Het is vroeg, maar wij zien toch al een aantal evoluties op de Knokse vastgoedmarkt”, zo meldt Alex Dewulf. “Het zijn zaken die wat veranderen of tendensen die zich versterkt doorzetten.”
Eerste vaststelling. De prijzen blijven stijgen. De prijzen stijgen nog omdat de verkopers de lat steeds hoger leggen, aangemoedigd door de spectaculaire prijsstijgingen van de voorbije twee jaar. “De vastgoedmakelaars slagen er nog in om kopers te vinden”, aldus Dewulf. “Maar steeds meer testen we de pijngrens van wat de kandidaten willen of kunnen betalen. Onze verwachting en eerste ervaring is dat de prijzen dit jaar nog verder zullen stijgen, maar minder hard. Meer in lijn met de inflatie.”
Tweede vaststelling: er komt meer aanbod. “Dat heeft te maken met een soort covid-uitdooffase waarin we ons denken te bevinden”, aldus Dewulf. “Kandidaat-verkopers hebben de voorbije twee jaar gewacht om hun vakantieverblijf te koop aan te bieden omdat ze nergens anders heen konden. Nu doen ze het toch. Naarmate de rente in de tweede jaarhelft en volgend jaar zal stijgen, zal ook meer verkocht worden omdat er valabele, risico-arme alternatieven zich aanbieden om de gelden te herinvesteren. Die zijn er nu amper.”
Derde vaststelling. De lente-rush start extra vroeg dit jaar. “De eerste maanden van het jaar zijn een goede periode om te verkopen”, aldus Dewulf. “De kopers kunnen er dan naar uitkijken om tegen de zomer van hun nieuwe vakantieverblijf te genieten. Er zijn minimaal 3 tot 6 maanden nodig om de akte te verlijden en het in te richten. Dit jaar lijkt het extra vroeg op gang te komen. De kopers nemen als het ware ook een voorsprong op de hogere rente die ze binnenkort verwachten.”
Lifestyle, lifestyle, lifestyle
Vier: de opmars van de randgemeenten. “Wat ons op kantoor het meest in het oog springt als relatief nieuwe markttrend, zijn de hoge prijzen en de interesse voor recente of nieuwe woningen in Westkapelle en Ramskapelle”, stelt Dewulf vast. “We denken dat dit te maken heeft met het verdringingseffect en met telewerk. In de villawijken dicht bij het strand staan weinig of geen villa’s te koop en zijn de prijzen duurder dan ooit. Het aanbod start bij circa 1 tot 1.5 miljoe euro voor grondig te renoveren woningen aan het Albertstrand en in Duinbergen. In het Zoute betaalt men het dubbele tot veel meer. Westkapelle-Oost ligt aan de rand van het Zoute en wordt steeds meer als een alternatief beschouwd voor wie het Zoute te duur vindt. De prijzen voor halfopen en open bebouwingen zijn er iets meer dan de helft van in het Zoute. In Ramskapelle werden recent veel nieuwe woningen gebouwd. De vrees was enkele jaren geleden dat het kleine dorp dat volume niet zou aankunnen, maar ze worden vlot verkocht. Telewerken is een blijver. Nieuwe technologie maakt het eenvoudiger en bedrijven hebben het omarmt de voorbije 2 jaar. Gezinnen willen op een leuke plek wonen en dat hoeft niet langer vlakbij de werkplek te zijn. Waarom niet aan zee? Daarom blijft de vraag naar grotere woningen en grotere percelen met terrassen en tuinen aan zee bovengemiddeld hoog.”
Tot slot: niet enkel de ligging is belangrijk. Iedereen kent de oude vastgoedwijsheid: wat zijn de 3 belangrijkste zaken bij een vastgoedbelegging en het antwoord is dan: “Ligging, ligging en ligging.” “Dat is niet meer helemaal waar”, vindt Dewulf. “Op vandaag in luxe vastgoed en vastgoed aan zee, is het steeds meer: “Lifestyle, lifestyle en lifestyle.” Kijk naar de marketing van bouwpromotoren. Kijk ook naar de randgemeenten en naar een site als Duinenwater. Ver van zee en aan de ‘verkeerde’ kant van Knokke volgens het klassieke denkpatroon. Toch is er veel vraag naar en haalt men er hoge prijzen. De kopers vinden er nieuw vastgoed met een hoge afwerkingsgraad en alle moderne comfort. Ze hebben geen tijd of geen zin om te verbouwen en renoveren is ook erg duur en omslachtig geworden.”