De ruime trend is dat het luxe segment en de tweede verblijvenmarkt het goed blijven doen, en dat ondanks de tragere economische groei, de hardnekkige inflatie en de geopolitieke onzekerheid. Aldus Alex Dewulf.
“Er zijn iets minder transacties maar dat wordt gecompenseerd door hogere prijzen”, stelt hij vast. “Het zijn niet zozeer de gemiddelde prijzen die stijgen, al doen ze dat wel een beetje. Het is vooral omdat er meer transacties zijn in het dure segment. Dan heb ik het vooral over het segment rond 1 miljoen euro. Wij hebben op kantoor een aantal correct geprijsde appartementen tussen 300.000 en 500.000 euro. We hebben meer moeite om die te verkopen dan de goed geprijsde appartementen tussen 500.000 en 1 miljoen 500.000 euro. Dat bevestigt voor ons dat de Knokse vastgoedmarkt voor tweede verblijven een markt met twee snelheden is geworden. Enkel de meest vermogenden lijken nog te kopen.”
Asset inflatie
De vastgoedmarkt is overal vertraagd sinds de tweede helft van 2022 door de gestegen intrestvoeten. Die zijn het gevolg van de hoge inflatie en de reactie daarop van de centrale banken.
“De Knokse markt van luxevastgoed en tweede verblijven wordt minder getroffen omdat de kandidaten meestal geen hypotheek nodig hebben”, dixit Dewulf. “De kandidaat-kopers zitten in de hoogste inkomenspercentielen en zitten aan de goede kant van de inflatie. Ze worden er voorlopig minder door getroffen en profiteren ervan door loonindexatie en vooral omdat hun vastgoed- en aandelenportefeuille in waarde zijn gestegen.”
Weinig nieuwbouw
De prijzen stijgen ook omdat er minder geschikt aanbod is. Er is vooral minder nieuwbouw, door toeval, traag vergunnen en duurdere financiering voor de bouwpromotoren.
“In het begin van dit decennium was het nieuwbouwsegment goed voor een veel groter deel van het aanbod”, zegt Alex Dewulf in zijn analyse. “Dat was wat toeval omdat een aantal grote projecten toen min of meer gelijktijdig op de markt kwamen, vooral op Duinenwater, de Heldentorens. Op dit ogenblik zijn er steeds minder bouwkranen te zien in Knokke. Er worden overwegend recent of gerenoveerd bestaand vastgoed opnieuw verkocht.”
Wat brengen de zomer en de herfst?
De zomermaanden en ook de herfst zijn klassiek belangrijke seizoenen voor de vastgoedmarkt in Knokke. “Voor de tweede verblijvenmarkt verwachten we rustige vastheid”, besluit de Knokse vastgoedexpert. “De verwachting is dat de hypotheekrente wat daalt en dat zal de markt van de gezinswoningen ondersteunen. In september komt ook 22 miljard euro vrij die belegd is in de éénjarige staatsbon van 2023. Wij denken dat een deel daarvan zijn weg vindt naar investeringen in tweede verblijven aan de kust.”